Sjajne vijesti
102

Zmajevi u drugom šeširu žrijebanja grupa za kvalifikacije za EP

Piše: K. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Pobjedom protiv Sjeverne Irske u meču 3. kola Lige nacija reprezentacija Bosne i Hercegovine zadržala je lidersku poziciju u svojoj grupi, a to znači da će Zmajevi u žrijebu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo biti u drugom jakosnom šeširu.

Naime, u drugom šeširu naći će se dvije najslabije plasirane reprezentacije iz Lige nacija A, kao i osam najboljih iz Lige nacija B. S obzirom na to da Zmajevi nakon tri utakmice imaju maksimalnih devet bodova i zauzimaju prvo mjesto svoje grupe, naš tim će se sigurno naći u drugom šeširu.

Ovo je vrlo bitan podatak ukoliko u obzir uzmemo činjenicu da će plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije osigurati dvije prvoplasirane ekipe u grupi, što znači da ćemo u našoj grupi imati samo jednog jačeg protivnika "na papiru".

Bosna i Hercegovina je trenutno na korak od plasmana u play-off Lige nacija, a odluka bi mogla pasti već 15. novembra kada ćemo u Beču igrati protiv Austrije. Ukoliko izborimo plasman u baraž, onda ćemo se sastati s drugim pobjednicima grupa te bismo eventualnim osvajanjem Lige nacija B, bez obzira na ishod kvalifikacija, osigurali plasman na Evropsko prvenstvo.

Izvlačenja grupa za kvalifikacije održat će se 2. decembra 2018. godine u Dablinu.