Danas igraju Irska - BiH
264

Zmajevi testiraju družinu sa Zelenog otoka pred Euro

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH danas će u Dablinu odigrati prijateljsku utakmicu protiv Republike Irske kojoj će ovo biti posljednja provjera pred nastupa Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj.

Šef našeg državnog tima,Safet Sušić, je na pres konferenciji naglasio kako očekuje kvalitetnu utakmicu.

"Bez obzira što smo oslabljeni neigranjem kapitena Emira Spahića i Saše Papca, imat ćemo dobar tim za susret s Irskom i nadam se da im se možemo suprotstaviti", izjavio je selektor Sušić.

Irci su kolektivno aktivni u napadu

Popularni Pape je naglasio kako će napad predvoditi Džeko i Ibišević. Podvukao je kako vjeruje u pozitivan rezultat.

“Došli smo ovdje da pokažemo našu pravu vrijednost”, naglasio je Sušić.

Irci u dvoboj sa našom selekcijom ulaze sa mnogo samopouzdanja i optimizma. Za izabranike Giovannija Trapattonija ovo će biti posljednji test pred kontinentalnu smotru (to će im biti drugo učešće u historiji). Oni su u izuzetno teškoj grupi C zajedno sa Španijom, Italijom i Hrvatskom.

Većina irskih reprezentativaca nastupa u redovima nekog engleskog tima, što sugeriše da se radi o nacionalnom timu koji je spreman na teške utakmice. Za njih će mnogi reći da su veliki borci i da protiv njih nema laganih pobjeda. Disciplinovani su i fizički moćni. Opsani sa distance i kolektivno aktivni u napadu.

Nametnuti kombinatoriku

Irci napominju kako žele pobijediti BiH zbog samopouzdanja i atmosfere u reprezentaciji.

Ipak, tehnički se ne mogu mjeriti sa našom selekcijom i tu bh. reprezentativci mogu napraviti prevagu.

Kada bismo kombinatoriku uspjeli nametnuti kao temu utakmice siguno bi to Ircima predstavljalo problem. U slučaju pozitivnog rezultata bh. reprezentativaca to bi bio veliki kapital na planu samopouzdanja pred okršaj sa Meksikom koji je na programu za nekoliko dana u SAD-a.

Utakmica počinje u 16:00 sati uz direktan prenos na BHT1.

Republika Irska u brojkama

Savez osnovan: 1921. Član FIFA- e: od 1923. Selektor: Giovanni Trapattoni Fifa ranking: 18 Najbolji Fifa ranking: 6. (august 1993.) Najlošiji Fifa ranking: 57. (novembar 1998.) Broj igrača ukupno: 252.844

Broj klubova: 5.828 Igrač sa najviše nastupa: Shay Given (121) Najbolji strijelac. Robbie Keane (53) Najveća pobjeda: Irska – Malta 8:0 (16. novembar 1983.) Najveći poraz: Brazil – Irska 7:0 (27. maj 1982.) Najveći uspjesi: Svjetsko prvenstvo – 3 nastupa, Evropsko prvenstvo – 1 nastup Glavni grad: Dablin Površina: 70.273 km2 Broj stanovnika: 4.588.252