Kvalifikacioni meč
47

Zmajevi pobjedu protiv Gibraltara trebaju osigurati već u prvom poluvremenu

Piše: Edin Isanović
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Bh. nogometna reprezentacija večeras u Zenici igra petu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Mundijal koji će se 2018. godine održati u Rusiji. Protivnik je Gibraltar koji je u dosadašnja četiri okršaja primio sedamnaest golova.

Premda je selektor Zmajeva Mehmed Baždarević lišen usluga nekoliko standardnih prvotimaca zbog kartona, pobjeda niti jednog trenutka ne bi smjela doći u pitanje. Ono što je ovdje važno naglasiti jeste da svi nogometaši koji budu igrali u bh. dresu moraju biti u optimalnom izdanju, ne smije biti opuštanja bez obzira na kvalitet suparnika.

Važan je profesionalan pristup utakmici

Šef državnog tima istakao je jedan faktor – voljni momenat.

"Ima dosta novih igrača, ali osim ovih koji su prvi put ovdje, svi znaju principe i ono što tražimo od prvog dana. Mislim da neće biti problema, ali bitan je angažman i profesionalan odnos prema utakmici", istakao je Baždarević.

Dakako, selektor Zmajeva naglasio je kako je osvajanje tri boda u ovom dvoboju primarni cilj kako bi Zmajevi ostali u borbi za prva dva mjesta u grupi H. Trenutno je naš nacionalni tim na trećem mjestu, iza Belgije i Grčke.

"Važno je da svi igrači koji dobiju priliku daju sve od sebe i da osvojimo tri boda. Gosti će pokušati da nam pokvare planove. Ne smijemo im to dozvoliti", jasan je bio Baždarević.

Bez dvojbe, kvalitet je na strani Zmajeve, ali trijumf neće doći bez Profesinoanlnog pristupa. To je podvukao i golman bh. nacionalnog tima Asmir Begović.

"Najvažnije je da se u utakmicu uđe profesionalno. Siguran sam da pobjeda neće doći u pitanje", kazao je čuvar mreže londonskih Plavaca.

Optimističan je i Miralem Pjanić, veznjak Juventusa i bh. tima.

"Moramo ozbiljno shvatiti Gibraltar i ne bismo trebali imati problema. Trebamo riješiti utakmicu što ranije i nakon poluvremena voditi sa dva ili tri pogotka razlike. Važno je da odigramo pametno i završimo susret bez kartona kako bi bili spremni za Grčku u šestom mjesecu", istakao je Pjanić.

Za očekivati je kako će Baždarević od svojih izabranika tražiti da od prve minute igraju ofanzivno i što prije postignu pogodak. Premda suparnik kvalitetom nije na istom nivou, igrači moraju imati odgovornost u fazi odbrane. Ne sumnjamo kako će šef državnog bh. tima sugerirati na oprezu. Ipak, vjerujemo kako će Pjanić i saigrači utakmicu riješiti već u prvom poluvremenu i osigurati trijumf.

Gibraltar je u 23 meča upisao i jednu pobjedu

Inače, Gibraltar je prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva. Teritorij je vrlo male površine, a nalazi se na južnom rtu Pirinejskog poluotoka, između Atlanskog okeana i Sredozemnog mora i leži na istoimenom tjesnacu koji odvaja Evropu i Afriku.

Tokom Prvog i Drugog svjetskoga rata imao je važnu stratešku ulogu, pa je i danas važna baza i komunikacijska tačka. Ima oko 30 hiljada stanovnika. Najmanja su članica UEFA-e po broju stanovnika, a u krovnu kuću evropskog nogometa primljeni su 2013. godine.

Tada je žrijebom dogovoreno da ne mogu igrati sa Španijom zbog "napete političke situacije". Igrali su kvalifikacije za Euro koji je održan 2016. godine i poraženi su u svih deset utakmica.

U maju 2016. godine primljeni su u članstvo FIFA-e i stekli su pravo da igraju kvalifikacije. Do sada su ukupno odigrali 23 utakmice, a upisali su 19 poraza, 3 remija i 1 pobjedu. Jedini trijumf ostvarili su protiv Malte 2014. godine u prijateljskom meču kada su slavili 1:0.

Bh. nogometna reprezentacija je na 29. mjestu FIFA-ine ranking liste, dok je Gibraltar na 205. poziciji.

Utakmica BiH – Gibraltar počinje u 18:00 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Forma posljednje četiri utakmice:

BiH BiH – Estonija 5:0 Belgija – BiH 4:0 BiH – Kipar 2:0 Grčka – BiH 1:1

Gibraltar Gibraltar – Grčka 1:4 Estonija – Gibraltar 4:0 Gibraltar – Belgija 0:6 Kipar – Gibraltar 3:1