Izboren i baraž za Euro
5.3k

Zmajevi osvojili bod u Beču i plasirali se u elitni rang Lige nacija

Piše: E. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: Ivan Šebalj
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je u Beču rezultatom 0:0 protiv Austrije i na taj način osvojila prvo mjesto u grupi B3 Lige nacija, te je izborila plasman u Ligu A.

Na prvu priliku na meču čekalo se šest minuta. Korner je izveo Pjanić, a Šunjić šutira glavom zamalo preko gola. Tempo igre potom je opao i igra se preselila na sredinu terena, a na narednu šansu čekalo se do 23. minute kada su domaćini zaprijetili.

David Alaba je šutirao iz slobodnog udarca sa 35 metara, a njegov udarac odlazi pored gola Ibrahima Šehića.

Ubrzo nakon toga ponovo su Zmajevi zaprijetili. Miralem Pjanić se izborio za jednu loptu na desnoj strani, a Edin Višća snažno šutira iz veoma teške pozicije, ali golman Austrije Heinz Lindner brani.

Nakon pola sata igre i kapiten BiH Edin Džeko se našao u šansi. Nakon dodavanja Elvisa Sarića Džeko se oslobodio svog čuvara na vrhu kaznenog prostora, ali je lijevom nogom šutirao pored gola.

U 38. minuti Austrijanci su imali stopostotnu priliku za postizanje pogotka kada je iznenada Marko Arnautović ostao sam pred našim golom, ali je šutirao očajno i Ibrahim Šehić je bez problema došao do lopte.

U posljednjoj minuti prvog poluvremena Džeko je maestralno proigrao Višću koji šutira traljavo iskosa sa desne strane, te je lopta otišla pored gola.

Austrijanci su od prve minute drugog poluvremena žestoko krenuli ka našem golu, a u 51. minuti Toni Šunjić je spasio Zmajeve. Nakon duge akcije pokušao je najprije Martin Hinteregger, a potom i Arnautović makazicama, a Šunjić je prsima izbio loptu sa gol-linije i spasio siguran pogodak.

Na drugoj strani uzvratio je i Džeko koji je dva puta šutirao u 56. i 58. minuti susreta. Prvi put Lindner je uhvatio loptu, a drugi put Dijamant je šutirao preko gola.

Lindner je istakao u 64. minuti kada je Haris Duljević gađao fenomenalno, a golman Austrije krajnjim naporom vadi loptu iz samih rašlji svog gola i odbija loptu u korner. Nakon kornera u šansi je bio i Ervin Zukanović koji je šutirao deset centimetara pored stative.

Do kraja susreta nije bilo većih uzbuđenja izuzev poluprilike Arnautovića koji je u sudijskoj nadoknadi šutirao katastrofalno iskosa sa lijeve strane, te je meč završen najnepopularnijim rezultatom koji je ovaj put bio sretan za Zmajeve.

Nogometna reprezentacija BiH će u narednom izdanju Lige nacija (2020/2021) igrati u elitnoj diviziji (Ligi A), a današnji rezultat je bitan i za kvalifikacije za Euro 2020. godine jer su Zmajevi osigurali barem baraž ukoliko se ne uspiju kvalificirati na smotru najboljih evropskih reprezentacija kroz kvalifikacije.