Okupljanje u Zenici
97

Zmajevi optimistični pred Island: Idemo na pobjedu

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici gdje će obaviti pripreme pred predstojeću kvalifikacionu utakmicu protiv Islanda, a u našem taboru optimistični su i vjeruju u tri boda.

Poprilično odmjerene izjave selektora Faruka Hadžibegića te prvotimaca Gojka Cimirota i Ermedina Demirovića, poslane su danas iz Trening centra u Zenici gdje su trojica govornika iznijela svoja očekivanja pred meč sa Islandom.

Selektor Hadžibegić je kazao da ga je iznenadilo da mu se prvog dana odazvalo deset igrača te da je to pokazatelj da momci žele čim prije što bolje predstaviti državni dres.

"Danas ćemo se kompletirati, imati ljekarske preglede, a pregledat ćemo i povredu Kolašinca. Večeras ćemo znati njegovo zdravstveno stanje. Želja mi je šest bodova. Cilj nam je da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo, želimo deset pobjeda, matematika govori da je to potrebno. Imam optimizam, svjesno planiram, ali ne možemo se unaprijed radovati i moramo ići s namjerom da osvojimo maksimalni broj bodova", kazao je Hadžibegić.

Dodao je da su sve selekcije sastavljene od evropskih igrača te da se radi o iskusnim ekipama. Island je kako kaže gledao u prijateljskim susretima krajem januara gdje je vidio veliku motivaciju i želju te da zbog toga njihova ambicija mora biti jača.

"Gledao sam ih na prijateljskim utakmicama krajem januara, dosta su agresivni, motivisani, jako mnogo trče. Svi danas dobro igraju, iskusna su ekipa i sigurno je da nisu bili kompletni protiv Estonije. Impresionirala me je njihova motivacija i želja da naprave nešto što mi govori da oni smatraju da mogu proći ovu grupu. Ja moram biti oprezan, a naše ambicije moraju biti jače od njihovih", dodao je bh. selektor.

O kratkom roku za pripreme kazao je da je teška situacija, da je veoma malo treninga, da žali zbog povrede Kolašinca, ali da moraju u hodu rješavati probleme.

Imamo dovoljno igrača i mislim da će shvatiti situaciju da u ovom malo težem trenutku moramo doći do veće motivacije. Igramo da pobijedimo, to je cilj i želja.", zaključio je Hadžibegić.

Cimirot je kazao da svi igrači moraju imati zajednički cilj i razmišljati kao jedan.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Selektor je rekao da moramo i možemo bez određenih igrača koji su povrijeđeni. Svi smo spremnii bez obzira ko će igrati mislim da će dati svoj maksimum. Teško je sada reći ko je bolji, svi igraju fudbal. Teren je mjerilo i dat ćemo svoj maksimum", izjavio je Cimirot.

Dosta optimističniji je bio Ermedin Demirović koji je kazao da su došli pobijediti.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Tu smo da pobijedimo, damo svoj maksimum i ako se držimo tog cilja, zajedničkog, mislim da možemo pobijediti svakoga pa i Portugala. Najbitnija je prva utakmica pa onda nastavljamo dalje. Spreman sam, igram u klubu, da pomognem ekipi i dam svoj maksimum", kazao je Demirović.

Naši reprezentativci narednih dana će odraditi nekoliko treninga koji nisu otvoreni za javnost, a službeni trening je planiran za srijedu, kao i zvanična konferencija za medije.