Treći trijumf
5k

Zmajevi na krilima Džeke savladali Sjevernu Irsku i došli na korak do play-offa Lige nacija

Piše: N. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je na stadionu Grbavica u okviru 4. kola Lige nacija selekciju Sjeverne Irske rezultatom 2:0.

Izabranici Roberta Prosinečkog su tako upisali i treću pobjedu u ovom takmičenju te su produžili niz na osam utakmica bez poraza, dok je Sjeverna Irska pretprila sva tri poraza.

Prvo poluvrijeme proteklo je u obostrano otvorenoj igri, a gosti su pokazali da su na Grbavicu došli po bodove te su do primljenog gola bili nešto opasniji.

Saville je imao dvije dobre prilike za gol, ali je Middlesbroughov napadač prvo u 15. minuti promašio gol iz idealne pozicije, dok je pet minuta kasnije pogodio stativu.

Inače, prvu šansu na utakmici propustio je Višća u 9. minuti, dok je Džeko u 17. minuti šutirao preko gola.

Zmajevi do vodećeg gola stižu u 28. minuti kada je Višća iskoristio grešku jednog odbrambenog igrača Sjeverne Irske, potom nesebično uposlio Džeku, koji je preciznim udarcem savladao Peacock-Farella.

Naš kapiten je dvije minute kasnije još jednom zatresao mrežu gostujuće reprezentacije nakon lucidnog poteza Pjanića, ali je gol poništen zbog ofsajda.

Pjanić je potom dobro šutirao iz slobodnog udarca sa 20 metara, a posljednju priliku imao je Vranješ u 44. minuti kada je pokušao sa dvadesetak metara iskosa sa desne strane.

I u nastavku je BiH imala prvu šansu kada Džeko nije uspio matirati Peacock-Farella, a u 65. Sjeverna Irska pogađa još jednu stativu. Lopta je sretno stigla do rezerviste Whytea koji je s pet metara neometan pogodio stativu.

Utakmica je bila riješena u 73. minuti kada sjajni Džeko postiže još jedan pogodak ovaj put na maestralnu asistenciju Pjanića. Do kraja nije bilo promjena pa su Zmajevi slavili zasluženu pobjedu.

Bosna i Hercegovina je večerašnjom pobjedom zadržala prvo mjesto u Grupi 3 Lige B i za plasman u play-off nam je potrebno da ostanemo neporaženi u narednom kolu protiv Austrije u Beču. Sjeverna Irska je izgubila sve šanse za prvo mjesto i čudo će im treba da ne ispadnu u Ligu C.

Tabela: