Kalkulacije za LN
111

Zmajevi na korak od play-offa: Evo šta treba da završimo kao prvoplasirani u grupi

Piše: K. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom protiv Sjeverne Irske u meču 3. kola UEFA-ine Lige nacija stigla je na korak od plasmana u baraž koji nas i prije kraja kvalifikacija može odvesti na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Liga nacija je novoformirano UEFA-ino takmičenje koje za cilj ima pružanje prilike svim reprezentacijama da umjesto igranja prijateljskih utakmica kroz mečeve protiv sebi sličnih protivnika osiguraju plasman na smotru najboljih Starog kontinenta.

S obzirom da se Liga nacija već sada pokazala kao pun pogodaka, UEFA je nedavno odlučila dodatno povećati nagradne fondove, što će svakako dati dodatni motiv svim ekipama, a Bosna i Hercegovina se pred posljednje kolo nalazi na korak od plasmana u baraž.

Ekipa Roberta Prosinečkog u dva meča protiv Sjeverne Irske i jednom protiv Austrije uspjela je osvojiti maksimalnih devet bodova, što nas trenutno stavlja na prvu poziciju naše grupe, ali za plasman u baraž potreban nam je minimalno jedan bod u Beču, pozitivan poraz od Austrije ili eventualni remi ili pobjeda Sjeverne Irske protiv Austrijanaca u posljednjem meču.

Naš tim je pogotkom Edina Džeke porazio Austriju u Zenici, a ukoliko identičnim rezultatom izgubimo od Austrije, onda bi se u slučaju izjednačenih bodova gledala gol razlika. Poraz od 2:1 ili 3:2 direktno bi nas odveo u baraž, dok bi eventualnim porazom s dva ili više pogodaka razlike morali čekati epilog zadnje utakmice.

Austrija će 15. novembra dočekati BiH na Ernst Happel stadionu u Beču, nakon čega će sigurno biti jasno puno više stvari, a ukoliko se desi da naš tim izgubi sa 2 ii više pogodaka razlike, onda će ključni meč biti između Sjeverne Irske i Austrije tri dana poslije, gdje će Zmajevima za plasman u baraž trebati remi ili pobjeda domaćeg tima.