Analiza nastupa
145

Zmajevi imaju nove heroje, a Kazahstan i Ukrajina su potvrda da je Petev na pravom putu

D. Pajo
Nogometna reprezentacija BiH drži ključ baraža u svojim rukama (Foto: www.nfsbih.ba)
Nogometna reprezentacija BiH drži ključ baraža u svojim rukama (Foto: www.nfsbih.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odradila je dva odlična gostovanja na pretposljednjem okupljanju u grupnoj fazi borbe za odlazak na Svjetsko prvenstvo, a dueli protiv Kazahstana i Ukrajine pokazatelj su da Zmajevi idu pravim putem.
Selektor Ivaylo Petev na klupu reprezentacije BiH došao je u vrlo teškom trenutku, kada su Zmajevi prolazili kroz jednu od najvećih kriza od svog postojanja, a pritisak nametnut od samog starta nikako mu nije išao u prilog. Ipak, već nakon prvih utakmica vidjelo se da njegovi stavovi imaju smisla.

Pobjeda protiv Kazahstana i remi s Ukrajinom otvorili su vrata baraža i omogućili nam šansu da zadamo posljednji udarac direktnim rivalima u grupi u domaćim utakmicama u Zenici.

Zajedništvo glavni adut

Dobri rezultati vratili su povjerenje javnosti i nadu navijača u bh. nogomet. Djeluje da atmosfera dugo nije bila bolja, a to se moglo odmah nagovijestiti po odnosu igrača sa selektorom i u uvodnim kvalifikacionim utakmicama. Uostalom, o tome su govorili igrači u nekoliko navrata i prije Kazahstana i Ukrajine.

Na početku stvaranja neke nove reprezentacije BiH mnogi su smatrali da bi teška grupa u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo mogla poslužiti kao uigravanje za naredno Evropsko prvenstvo 2024. godine, gdje je plasman na smotru najboljih imperativ. Takve tvrdnje, istina tiho, dolazile su čak i iz samog Nogometnog saveza BiH. Ipak, djeluje da su Zmajevi odlučili na sve moguće načine pokušati da se domognu Katara, iako svega 13 selekcija iz Evrope dobija kartu za Mundijal.

Mnogo je stvari koje je BiH dobila u posljednjem periodu, a koje je duel u Ukrajini pokazao. Prije svega, zajedništvo koje već neko vrijeme podvlače brojni protagonisti progresa Zmajeva, uključujući kapitena Edina Džeku.

"Zajedništvo je naš najjači adut. Iako nam fali nekoliko bitnih igrača, protiv Kazahstana smo pokazali da ekipa ima kvalitet i da jedino zajedničkom igrom može doći do rezultata. To je naša najveća prednost za utakmicu u Ukrajini", rekao je Džeko na konferenciji za medije uoči susreta na Lavov Areni ponovivši tako svoje riječi s okupljanja koja su bila ranije.

Od uspjeha odučeni bh. navijači nisu pokazali mnogo vjere u tim koji je prošao i još uvijek prolazi težak proces smjene generacija. Ni slavne reprezentacije poput Nizozemske, koja bazu igrača ima na dva kontinenta, nisu bile imune na ovako težak proces, tako da osam utakmica u ovim kvalifikacijama za Zmajeve može biti dovoljno za prvu analizu i zaključak da sve ide svojim tokom.

Upravo pomenuta vjera se vratila među bh. navijače i gotovo da je nemoguće pronaći negativan komentar, što je rijetkost kada je riječ o reprezentaciji. Pohvale i komplimenti stižu i iz zemalja regiona, što je za navijače reprezentacije BiH najljepša muzika za uši.

Osim svega toga, i na terenu smo dobili mnogo. U nedostatku dobrih rezultata, često je bh. tim etiketiran kao limitiran. Ipak, Petev je pokazao da se kvalitetnom selekcijom mogu nadomjestiti određeni nedostaci, a posebno oni koji su uzrokovani brojnim povredama s kojima smo se susreli.

Stevanović predvodi nove heroje

Posljednje okupljanje iznjedrilo je neke nove heroje. Apsolutni junak je Miroslav Stevanović. Sva tri pogotka Zmajeva u posljednje dvije utakmice direktno je namjestio ofanzivac švicarskog Servettea i tako pobrao simpatije bh. javnosti. U oba susreta čitatelji portala Klix.ba proglasili su ga za igrača utakmice i tako prepoznali nesebičan trud na terenu.

U nedostatku raznovrstnosti, bitno je naglasiti, Stevanović ne igra samo na svojoj poziciji. Učinak u napadu bio bi neuporedivo bolji da ne mora obavljati defanzivne zadatke. Međutim, u cilju ostvarivanja pozitivnih rezultata reprezentacije spreman je žrtvovati se i to donosi rezultat. Uostalom, prekaljeni borac upornost je već dokazao vrativši se s raskošnih terena španske La Lige na početnu stanicu zvanu Premijer liga BiH, nakon čega nije odustao, već pronašao dodatnu motivaciju kako bi ponovo izgradio nogometno ime.

Vezista Amir Hadžiahmetović pokazao je da je dovoljno zreo da sam može preuzimati odgovornost kompletnog veznog reda. Njegova igra u defanzivi i borbenost nikada nisu dovedene u pitanje, a protiv Kazahstana i Ukrajine pokazao je da polako stasava u lidera kada su odsutni iskusniji igrači poput Pjanića i Krunića.

Dobili smo i Smaila Prevljaka, igrača koji je postigao oba gola u pobjedi protiv Kazahstana. Sead Kolašinac kritičarima pokazuje zbog čega igra u najjačim ligama svijeta već gotovo deceniju, a mladi stoperi pokazuju da bismo mogli biti mirni na tim pozicijma u godinama koje slijede.

Bivši selektor Zmajeva i legendarno bh. nogometno ime Mehmed Baždarević odlično je u razgovoru za portal Klix.ba prije nekoliko dana naveo da selektor Ivaylo Petev sjajno prati igrače širom Evrope i poziva neke koji su i ranije bili tu.

Jedan od njih je Stevanović, novi miljenik sportske javnosti u BiH. Sanjin Prcić je nakon ulaska u igru sinoć pokazao da može donijeti prevagu i potreban impuls, pa je odigrao bitnu rolu i kod toliko važnog pogotka. Slično bi pokazao i Mario Vrančić da nije bilo povrede neposredno pred okupljanje. Njih sve je Baždarević naveo kao igrače koji su mogli i morali imati svoje mjesto i u tom sušnom periodu koji je, nadamo se, iza reprezentacije BiH.

Selektor Petev odlično je igru prilagodio onome što je imao na raspolaganju u ovim mečevima. Igra po bokovima donijela je rezultat i na taj način postigli smo sva tri pogotka na ovom okupljanju. U finalnim borbama u grupi D nadamo se da neće imati toliko kadrovskih problema i da će položiti još jedan ispit na klupi selekcije BiH odabravši dobitnu kombinaciju kada bude na "slatkim mukama".

Računica Zmajeva je jasna. Potreban nam je trijumf nad Finskom i minimalno bod protiv Ukrajine u predstojećim duelima u Zenici i matematički ćemo osigurati plasman u baraž. Eventualni remi protiv Finske doveo bi nas u situaciju da moramo pobijediti Ukrajinu i čekati rezultat iz ogleda Finska - Francuska, gdje nam ne odgovara pobjeda domaćina.

Završne borbe zakazane su za 13. i 16. novembar. Tada ćemo znati da li ćemo se naći u baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Kakav god ishod duela protiv Finske i Ukrajine bio, reprezentacija BiH već je vratila povjerenje navijača i pokazala da joj treba pružiti podršku veću nego ikad za naredne poduhvate.