Kvalifikacije za SP
332

Zmajevi danas u Zenici protiv Finske igraju krucijalnu utakmicu u borbi za baraž

N. K.
Ilustracija: Klix.ba
Ilustracija: Klix.ba
Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas na stadionu Bilino Polje u Zenici igra jednu od najvažnijih utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Finske.
Do kraja kvalifikacija su ostala samo dva kola, a u igri za odlazak u baraž ostale su čak tri reprezentacije među kojima su i rivali današnjeg susreta koji će početi u 15:00 sati.

Finska nakon šest odigranih kola ima jedan bod više u odnosu na našu selekciju, ali i znatno težu utakmicu u posljednjem kolu protiv lidera grupe Francuske. Naš tim se sastaje s Ukrajinom, također u Zenici.

Izabranici Ivayla Peteva su u dosadašnjih šest kola ostvarili čak četiri remija, dok su ostvarili po jednu pobjedu (Kazahstan) i poraz (Francuska). Upravo dueli s Francuskom (0:1 i 1:1) su pokazali da se naša selekcija ima čemu nadati u ovim kvalifikacijama, a nakon što su ostali neporaženi u Ukrajini s pravom se mogu nadati plasmanu u baraž za odlazak na Mundijal.

"Prezadovoljan sam radom igrača na ovim pripremama. Svi smo spremni i jedva čekamo utakmicu. Očekujem da odigramo dobro i da pobijedimo. Siguran sam da ćemo odraditi dobar posao. Interesuju nas samo tri boda i dat ćemo sve od sebe da ih osvojimo. Analizirali smo protivnika i siguran sam da ćemo sutra neutralisati njihove jače strane. Međutim, bitan je naš tim i kako ćemo mi odigrati. Poštujemo protivnika, ali od nas sve zavisi. Neće biti lako, ali siguran sam da ćemo mi biti bolji, da ćemo biti fokusirani 90 minuta i ostvariti naš cilj. Učinit ćemo sve što možemo da obradujemo naše navijače", rekao je selektor Petev u najavi utakmice.

Finska je kroz kvalifikacije igrala promjenjivo. U oba navrata su pobijedili Kazahstan, remizirali s BiH, izgubili od Francuske, dok su u dva meča s Ukrajinom osvojili samo bod. Ulogu favorita ne preuzimaju uprkos neizvjesnom nastupu kapitena i najboljeg igrača BiH Edina Džeke.

"BiH je, s obzirom da igra na svom terenu, blagi favorit. Svjesni smo situacije sa Džekom, ali smo spremni na sve situacije. Skoncentrisani smo samo na ovu utakmicu. Mi smo naučili lekciju iz te utakmice. Vjerujemo da nas BiH ovog puta neće potcijeniti", rekao je selektor Markku Kanerva.

Računica je jasna. Bosni i Hercegovini je potrebno da ne izgubi od Finske kako bi ostala u igri za baraž, ali bi daleko veće šanse imali ukoliko bi danas osvojili sva tri boda. U tom slučaju vjerovatno bi bio dovoljan i bod protiv Ukrajine u posljednjem kolu budući da je teško očekivati da će Finska razbiti Francusku velikom gol-razlikom. Upravo zbog teškog rivala u posljednjem kolu Finci će morati također igrati izuzetno ofanzivno u Zenici i tražiti sva tri boda.

BiH i Finska su do sada odigrali četiri utakmice, od čega tri zvanične. Prvi put su se sastali u prijateljskom duelu 2004. godine kada je BiH pobijedila 1:0. Finska je u kvalifikacijama za Euro 2019. godine slavila na domaćem terenu 2:0, dok je u "revanšu" u Zenici bilo 4:1 za BiH. U aktuelnim kvalifikacijama odigrali su međusobni duel u martu kada je bilo 2:2.

Utakmica između BiH i Finske igra se na rasprodanom stadionu Bilino Polje u Zenici s početkom u 15:00 sati, a direktan televizijski prijenos osiguran je na kanalu Nova BH. Glavni sudija bit će Michael Oliver iz Engleske.

Tabela: