Prijateljske utakmice
0

"Zmajevi" će biti "domaćini" u Švedskoj i Njemačkoj

Piše: Amer Jahić
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Vatrenu podršku imat će fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u prijateljskim utakmicama koje će odigrati protiv selekcija Švedske i Njemačke. Na stadionu u Štokholmu izabranici Safeta Sušića moći će se osjećati kao domaćini jer će na stadionu kapaciteta 36.000 mjesta, prema najavama BHFanaticosa, biti polovina Bosanaca i Hercegovaca. Slična će situacija biti i u Frankfurtu.

Navijačka grupa reprezentacije BHFanaticos ove godine obilježava 10 godina postojanja. Dok reprezentaciju naše zemlje bodre na svim utakmicama, grupa godinama ukazuje i na to da Fudbalski savez BiH vuče loše poteze.

"Mi se borimo za bolji bh. fudbal", kaže za portal Sarajevo-x.com Šefalija Mujdanović, član BHFanaticosa.

"Zmajevi" će 29. maja istrčati na stadion Rasunda u Štokholmu gdje će odmjeriti snage sa Šveđanima. Prema riječima Mujdanovića, Fanaticosi za ovu utakmicu, ali i za prijateljski meč sa Njemačkom, koji se igra 3. juna, pripremaju spektakl, napominjući da je na prvom mjestu podrška igračima na terenu.

"Ne želimo ništa otkrivati. Neka ostane iznenađenje", kaže Mujdanović.

Fudbalski savez Njemačke bio je iznenađen, kaže naš sagovornik, kada je hiljade Fanaticosa i drugih bh. navijači nagrnulo da kupe ulaznice za utakmicu koja će se igrati na stadionu Comerzbank Arena u Frankfurtu. Očekuje se da će najbolju bh. selekciju na toj utakmici bodriti preko 10.000 bh. navijača.

"Naš cilj je da na utakmicama reprezentacije svih 90 minuta dajemo podršku igračima, te pokažemo da smo najbolja grupa u Evropi", rekao je Mujdanović.

Odlazak na utakmicu u Švedsku iz BiH obezbjedio je Centrotrans-Eurolines. Prema riječima Muamera Lutvića, direktora sektora za turizam ove kompanije, put Švedske će avionom krenuti oko 60 navijača. Konačan broj znat će se nakon završetka procedura za dobijanje viza.

Turistička kompanija Sol Azur organizuje odlazak tri autobusa na utakmicu u Njemačku. Kako su za Sarajevo-x.com rekli iz ove agencije, u Njemačku bi trebalo krenuti oko 150 navijača.