Gorući problem
312

Zmajevi Austriju dočekuju na Bilinom Polju ili Grbavici, nacionalni stadion je pitanje države

Piše: N. Kustura
Bh. reprezentativci će se načekati da zaigraju na modernom nacionalnom stadionu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bh. reprezentativci će se načekati da zaigraju na modernom nacionalnom stadionu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nedavnom prezentacijom na stadionu Grbavica kompletirana je uspješna posjeta UEFA-inog predstavnika Nebojše Ivkovića lokalnim zajednicama na kojima se nalaze stadioni koji konkurišu za unapređenje infrastrukture za potrebe odigravanja utakmica reprezentacije u skladu s UEFA-inim propisima.

Nakon što su ranije predstavljene prezentacije u Zenici te na stadionu Asim Ferhatović-Hase i u Općini Novi Grad generalna ocjena predstavnika UEFA-e i stručnog tima Nogometnog saveza BiH je da su sve prezentacije bile zanimljive i sadržajne te dobro pripremljene.

Na kraju je ostavljen zadatak svim lokalnim zajednicama da nastave aktivnosti u skladu s prezentiranim planovima i projektima, kao i na iznalaženju finansijskih sredstava, a NS BiH će kao i do sada podržati perspektivne projekte iz fondova UEFA-e i FIFA-e u skladu s prioritetima.

Čelnici Željezničara pokazali najviše ozbiljnosti

"Urađene su aktivnosti koje smo i najavili nakon posjete UEFA-inog predsjednika Aleksandera Čeferina našoj državi. Poslali smo dopise lokalnim zajednicima, Gradu Zenici, Općini Centar, Općini Novi Grad i FK Željezničar koji je imao obavezu da animira Općinu Novo Sarajevo. Postigli smo svoj cilj jer su sve lokalne zajednice priredile odgovarajuće prezentacije i svi su istakli određene kandidature, planove i prezentacije. Cilj je bio da uočimo koji stadioni realno mogu zadovoljiti UEFA-ine kriterije stadionske infrastrukture 3. i 4. kategorije, jer samo na takvim stadionima se mogu igrati utakmice od trećeg pretkola evropskih klupskih takmičenja. Također, stadioni 3. i 4. kategorije moraju zadovoljavati uvjete na kojima reprezentacija može igrati svoje kvalifikacione utakmice. To su neka kratkoročna rješenja. Dugoročno smo razmatrali koji stadioni mogu biti rješenja za narednih 30-40 godina. Morali smo vidjeti šta je i ko spreman po tom pitanju da uradi. Posjeta Ivkovića je na kraju bila uspješna i uskoro ćemo dobiti zvanični izvještaj", rekao je za portal Klix.ba Nihad Hodžić, sekretar Izvršnog odbora i v. d. stručnog saradnika za stadione i sigurnost u NSBiH.

Idejno rješenje novog nacionalnog stadiona u Općini Novi Grad
Idejno rješenje novog nacionalnog stadiona u Općini Novi Grad

U Savezu su posebno zadovoljni interesom i ozbiljnošću čelnika FK Željezničar.

"Na prezentaciji u FK Željezničar bili su prisutni svi predstavnici vlasti Kantona Sarajevo. To je nešto što nismo imali na prethodne tri prezentacije i pokazalo se koliko je Željina agilna uprava ozbiljna. Grbavica bi ubrzo trebala dostići nivo stadiona kategorije 3.. BiH će tako, pored stadiona Bilino Polje u Zenici, imati još jedan stadion 3. kategorije pa će imati stvar izbora za prvi meč Lige nacija protiv Austrije u septembru. Mora se napraviti razlika između kratkoročnih rješenja, u koji spada stadion Grbavica, i dugoročnih rješenja, kako bismo u narednih 20 godina bili mirni u pogledu odigravanja utakmica na savremenom stadionu i kako ne bismo bili u situaciji da svake godine popravljamo i krpimo postojeće stadione", istakao je Hodžić.

Za novi stadion treba od 30 do 50 miliona eura

Prilikom svih rješenja bit će važno učešće lokalnih zajednica koje će biti nosioci projekata.

"Takav stav je najavio i Čeferin najvišim organima u BiH. Imamo često situaciju gdje se povlači pitanje kako savez treba nešto uraditi. Ne, savez će se priključivati onim lokalnim zajednicama koje zaista idu naprijed i ne prave nikakve kalkulacije po tom pitanju", kategoričan je Hodžić koji se osvrnuo i na neke vremenske rokove završetka pojedinih radova.

"Ivkovićeva posjeta je bila presjek stanja da se vidi ko šta planira. Postoje rokovi koje su sami klubovi sebi postavili. Tako je recimo Općina Centar zacrtala da uradi neke stvari ovog ljeta, ali će stadion Koševo i pored tih popravki ostati u kategoriji 2. te do idućeg ljeta trebaju uraditi i ostale radove kako bi i oni imali stadion kategorije 3. S druge strane, Željo planira do početka narednog prvenstva ili do septembra uraditi sve kako bi se eventualno utakmice Lige nacija mogle igrati na Grbavici", kaže Hodžić.

Idejni i izvedbeni projekt na izgradnji cijelog stadiona Grbavica
Idejni i izvedbeni projekt na izgradnji cijelog stadiona Grbavica

Reprezentacija BiH bi u budućnosti mogla igrati na novom nacionalnom stadionu koji bi bio sagrađen u Sarajevu na području općine Novi Grad, čiji je projekt javnost također mogla vidjeti prije nekoliko dana.

"Država mora da se odluči. Ideja o stadionu na području općine Novi Grad je interesantna. Rukovodstvo Općine Novi Grad je brzo reagovalo na naš dopis i uradilo idejno rješenje. Lokacija je interesantna sa saobraćajnog aspekta jer omogućava brzo punjenje i pražnjenje stadiona te ne bi dolazilo do zagušenja saobraćaja u gradu u terminu utakmice. Također, blizu su i autoputevi oko Sarajeva. Grad se treba opredijeliti na bazi stručnih procjena i ekonomske isplativosti. Bilo koji moderni stadion i na bilo kojoj lokaciji košta od 30 do 50 miliona eura u našim uslovima. Neko smatra kako je bolje napraviti fabriku pa se opet vraćamo na priču da li nam moderan stadion treba ili ne treba. Ličnog mislim da nam ne treba, već da ga moramo imati", rekao je Hodžić za kraj razgovora.