Svaka čast
1.2k

Zmaj velikog srca: Pjanić se novčanim donacijama uključio u humanitarne akcije

Piše: N. K.
Miralem Pjanić (Foto: M. O./Klix.ba)
Miralem Pjanić (Foto: M. O./Klix.ba)
Reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić predvodio je Zmajeve u jučerašnjoj pobjedi protiv selekcije Armenije, a boravak u BiH iskoristio je kako bi učestvovao i u brojnim humanitarnim akcijama.

Naime, udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" u ovoj godini planira izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli, a kao ambasadora projekta nedavno su predstavili Juventusovog veznjaka.

Pjanić je i do sada uvijek bio velika podrška djeci i roditeljima oboljelih mališana pa je vođen ovim plemenitim ciljem i sam donirao 20.000 KM za izgradnju ovog prijeko potrebnog objekta za djecu oboljelu od raka.

Roditeljska kuća u Tuzli sadržavat će 400 m2 životnog prostora, pet apartmana za smještaj, dnevni boravak, kuhinju i igraonu za djecu. Izgradnja druge Roditeljske kuće na području Federacije BiH koštat će oko 720.000 KM.

Međutim, Pjanić se tu nije zaustavio. Naš veznjak je čuo i za priču o porodici Gajić iz Banja Luke, koja je nakon dugogodišnjih napora nadomak cilja, odnosno prvog lijeka u historiji svijeta protiv smrtonosne i razarajuće Laforine bolesti, od koje boluje Milana, ali i brojna djeca i tinejdžeri.

Njeni roditelji, Snježana i Vitomir, ne odustaju od prikupljanja donacija za istraživanja lijeka, iako je prije pet godina Lafora odnijela život njihove starije kćerke Tatjane, dok se mlađa Milana još bori, ali je pitanje da li će izdržati dok lijek ne stigne.

"Veliko hvala uvaženom sportisti i velikom čovjeku Miralemu Pjaniću na velikodušnoj donaciji od 20.000 KM. Kompletna suma je odmah proslijeđena u SikKids", napisala je mama Snježana na Facebooku.

Ovi potezi Pjanića, kao i brojni koje je načinio u prošlosti, trebaju biti primjer svima onima koji mogu pomoći.

U međuvremenu, popularni Mire se priprema za utorak i drugu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine, koju će Zmajevi u Zenici igrati protiv Grčke.