Nogomet
290

Zlatna lopta: Cristiano Ronaldo najbolji fudbaler na svijetu u 2014. godini

Piše: A. D.
Cristiano Ronaldo i Sepp Blatter (Foto: EPA)
Reprezentativac Portugala i fudbaler Reala iz Madrida Cristiano Ronaldo najboji je fudbaler svijeta u prošloj godini. Odlučeno je to na večerašnjoj ceremoniji FIFA-e u Zurichu na kojoj je Ronaldu drugi put uzastopno dodijeljena Zlatna lopta. U najužoj konkurenciji za Zlatnu loptu uz Ronalda su bili Manuel Neuer i Lionel Messi.

Ronaldo je nakon što je dobio priznanje zahvalio svima koji su glasali za njega, kao i svome treneru Carlu Ancelottiju, saigračima i predsjedniku Reala Florentinu Perezu.

"Ne mogu opisati kakav je osjećaj osvojiti Zlatnu loptu drugi put uzastopno. I Real i ja ćemo se nastaviti truditi", rekao je Ronaldo kojem je ovo treća Zlatna lopta u karijeri.

Najbolja igračica na svijetu je Nadine Kessler koja nastupa za Wolfsburg i reprezentaciju Njemačke.

"Ne mogu se radovati jer znate da smo mi u Wolfsburgu tragično ostali bez Juniora Malande. Hvala svima na glasovima, treneru i mojim saigračicama", kazala je u svom obraćanju Kessler.

U izboru Svjetske fudbalske federacije (FIFA) najbolju postavu svijeta čine: Manuel Neuer na golu, odnosno David Luiz, Thiago Silva, Philipp Lahm i Sergio Ramos u odbrani.

Andres Iniesta, Toni Kroos i Angel Di Maria čine tri u veznom redu, odnosno Arjen Robben, Leo Messi i Cristiano Ronaldo u napadu.

Courtois, Marcelo, Alaba, Hummels, Dani Alves, Modrić, Yaya Toure, Xabi Alonso, Neymar, Ibrahimović i Suarez čine najbolji rezervni tim FIFA-e.

Selektor reprezentacije Njemačke Joachim Loew najbolji je trener u prošloj godini u muškoj konkurenciji, dok je istu titulu u ženskoj konkuriciji osvojio Ralf Kellerman, trener evropskog prvaka Wolfsburga.

Nagradu za fair-play dobili su FIFA-ini volonteri, dok je nagradu za najljepši gol dobio Kolumbijac James Rodriguez za volej protiv Urugvaja.

Sala u Zurichu večeras je okupila brojna velika i najuticajnija lica fudbala, a prisutni su odali počast i žrtvama poginulim u prošlosedmičnom terorističkom napadu u Parizu. Na velikom ekranu bila je ispisana i poruka "Ja sam Charlie". Organizator je podržao i borbu protiv širenja smrtonosnog virusa Ebole u zapadnom dijelu Afrike i ostatku svijeta.