Bh. stručnjak
231

Zlatan Nalić: Željezničar mora biti spreman na borbu i ekstremnu disciplinu protiv AIK-a

Piše: Edin Isanović
Zlatan Nalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatan Nalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatan Nalić je rođen u Banjoj Luci 1969. godine. Naš fudbalski stručnjak već godinama je angažiran u švedskim reprezentativnim selekcijama. Trenutno je stručni konsultant u nekoliko evropskih klubova. Kao dobar poznavalac švedskog nogometa za Klix.ba je govorio o šansama Željezničara u uzvratnom meču protiv AIK-a u Štokholmu, nakon što je okršaj u Dolini ćupova okončan bez golova. Utakmica se igra u četvrtak. Na početku je istakao kako je suparnik Plavih s Grbavice jedan od najvećih klubova u svojoj zemlji.

’’Ako bih poredio AIK s nekim klubom iz bivše Jugoslavije, rekao bih da podsjećaju na splitski Hajduk. Ako gledamo strukturu, način rada i utjecaj navijača na politiku kluba, onda definitivno podsjećaju na njih. Bez dvojbe, prisutan je veliki pritisak, bez obzira na kojem mjestu se nalaze. Navijači su poznati po svojoj velikoj, rekao bih ekstremnoj ljubavi prema klubu’’, kazao je Nalić.

Simbolična je 27. minuta zbog Ivana Turine

Dodaje kako je AIK kroz historiju imao mnogo igrača s naših prostora koji su igrali uspješno za ovaj klub. Izdvojio je Nebojšu Novakovića. Potom je istakao kako je 27. minuta utakmice posvećena preminulom Ivanu Turini.

’’AIK je klub koji ima dugo iskustvo s igračima s naših prostora koji na neki način imaju vezu sa zemljama bivše Jugoslavije. Također, 27. minuta je simbol lojalnosti i sjećanja na preminulog golmana Ivana Turinu koji je bio prvi golman AIK-a i ljubimac navijača. U toj minuti započinju pjesmu o preminulom Ivanu i pjevaju njemu u čast. Tako će biti i protiv Želje. Turina je nosio dres s brojem 27’’, dodaje naš sagovornik.

Nalić je podvukao kako je prije nekoliko dana pobjedom protiv Norrköpinga od 1:0 AIK stigao do drugog mjesta u švedskom prvenstvu.

’’Rasmus Lindkvist, Nicolas Stefanelli i Robert Taylor su igrači koji su u toj utakmici stekli pravo nastupa, jer su nedavno angažovani. Prva dva spomenuta su odmah upali u udarnu postavu. U ovoj utakmici AIK je bio slabiji protivnik u prvih 45 minuta, ali su u drugom poluvremenu podigli igru na viši nivo i osigurali pobjedu s minimalnih 1-0. Gledano statistički, AIK je imao manji posjed lopte, ali su u svim drugim segmentima debelo nadmašili svog suparnika. Broj šuteva na gol, korneri i šanse za gol. Čak 17 prilika u odnosu na dvije protivnika. Igrali su u formaciji 3-5-2 i novi igrači su zauzeli pozicije koje su do sada bile AIK-ov veliki problem. Svoju igru žele modernizovati i prilagoditi evropskim standardima. Premda novi igrači nemaju pravo nastupa protiv Želje, mogu da imaju značajan utjecaj na utakmicu. Razlog je što su ušli u startnu postavu i time zaoštrili konkurenciju. To po Željezničar može biti kobno. Christofer Olsson se preselio na klupu za rezevne igrače. Dakako, protiv bh. predstavnika će moći iskoristiti priliku da pokaže da se ne želi odreći svoga mjesta iz startne postave’’, smatra Zlatan.

Friends Arena s prirodnom travom

Čovjek koji je mlade Šveđane svojim znanjem odveo do krova Evrope kaže da je AIK izuzetno nezgodan na svom terenu i da igraju agresivno na Friends Areni.

’’Bh. mediji su pisali da arena ima vjestačku travu, a to je pogrešno. Na ovom stadionu igra i reprezentacije Švedske, a trava je prirodna. Nogometni savez Švedske imao je dosta zamjerki. Razlog je što je trava bila postavljana i podizana nekoliko puta jer se podloga može prepraviti i za ostale događaje. Zamjerka na travu je bila upravo njena mekoća i što nije korijenom jako povezana sa zemljom, te je prouzrokovalo klizanje s odvajanjem velikih busena u toku utakmice. Rađeno je puno na rekonstrukciji i znam da je kvalitet znatno poboljšan. Arena može dati veliki doprinos konačnom rezultatu utakmice. Djeluje motivaciono, zastrasujuće i to je bitan faktor kod klubova iz manjih zemalja. Siguran sam da će ostaviti jak dojam na igrače Želje. Bitno je da im to ne odvuče fokus od utakmice. Upravo ova arena je u narodu poznata kao ’Zlatan Arena’ poslije četiri pogotka Zlatana Ibrahimovića Englezima na otvaranju stadiona’’, kaže rođeni Banjalučanin.

Premda nogometaše Željezničara očekuje vatrena atmosfera u Štokholmu, Nalić je uvjeren da će i pjesma "Grbavica" odjekivati nacionalnim stadionom.

"Navijači i igrači Želje sigurno će imati i veliku podršku od bh. građana koji žive u ovoj zemlji. Oni će, bez obzira na klupsku pripadnost klubova iz BiH, navijati za Plave. Jedino je upitno što se utakmica igra u sezoni godišnjih odmora i stanovništvo iz BiH je većinom van zemlje. Nogomešati Željezničara trebaju biti spremni na fudbalsku tvrdoglavost Šveđana, ekstremnu borbu i disciplinu svih 90 minuta. AIK igra s pet, čak i šest veznih igrača. Ako uzmemo u obzir da Simon Thern često igra i kao drugi špic, a u svojoj prirodi je igrač sredine terena. Imaju dosta kvalitetne veznjake koji su dobri prilikom posjeda lopte. Napadači su izuzetno meritirani, ali u ovom trenutku se smatraju nogometašima koji još uvijek traže svoju pravu formu. To su Avdić, Goithom i Markkanen. Odbrambeni nogometaši ne igraju mnogo fudbala u fazi napada. Stoga se može očekivati disciplinovan pristup s velikom borbenošću i agresivnošću".

Bh. klubovi imaju dosta uspjeha u okršaju sa Skandinavcima

Nalić blagu prednost daje AIK-u iz razloga što su u takmičarskom ciklusu za razliku od Željzničara.

"Plavi s Grbavice su još u pripremnom periodu, dok je švedsko prvenstvo u toku. Također, i kvalitet lige je jedan od faktora zbog kojih dajem malu prednost AIK-u. Broj odigranih međunarodnih utakmica, domaći teren i publika su drugi faktor koji ide na stranu švedskog tima", kaže bh. stručnjak.

Potom je istakao kako je statistički gledano Željezničar u prednosti. Objasnio je i zbog čega.

"Statistički, rezultati bh. ekipa i timova iz Skandinavije idu u korist Plavima. Bh. klubovi znali su odigrati kvalitetno protiv klubova iz ovog dijela Starog kontinenta. Razlog je velika motivacija za dokazivanje na višem nivou i šansa igračima da ostvare transfer i veću marketinšku vrijednost. Tako se u prošlosti dešavalo da Sarajevo izbaci Helsingborg, Orebro i Haugesund, a tim s Grbavice Lilleström. Sudeći prema statistici, Željo ima izgledne šanse u ovoj utakmici, Bh. timovi su se vraćali iz Skandinavije kao pobjednici. Iskreno se nadam da će to uraditi i ovaj put", zaključio je Nalić.