Strateg Slobode
32

Zlatan Nalić: U našem fudbalu je previše "majstora", za igru u oba smjera nedostaje igrača

Piše: R. D.
Zlatan Nalić (Foto: R. D./Klix.ba)
Zlatan Nalić (Foto: R. D./Klix.ba)
U razgovoru za Klix.ba Zlatan Nalić, trener tima s Tušnja, kazao je da od ambicija Slobode zavise i potrebe za novim igračima. Njegov tim teži igranju agresivnog fudbala, u oba smjera.

S trenerom Tuzlaka razgovarali smo nakon poraza od Željezničara 1:2 u prijateljskoj utakmici u Međugorju. Nalić kaže kako njegova ekipa još uvijek ima problema s realizacijom te kako su napravili pet ili šest prilika samo u prvom dijelu s Željezničarom.

"Prvi dio od 60 minuta, ta prva utakmica, završila je rezultatom 0:0, a mislim da smo bili bolji i trebali smo voditi. Druga utakmica je drugačijeg karaktera jer imamo mješavinu naših igrača, onih koji nisu naši i onih koji su spremni za posudbe. Ovdje se vidi ono što ja govorim često, a to je da Sloboda ima malo takmičarskih igrača", kazao je Nalić i pojasnio kako ima značajan broj mladih igrača, talentiranih, koji prave fine poteze, ali je to nedovoljno za takmičenje da bi u ovom trenutku bili premijerligaši.

Ističe kako mu je teško reći šta mu nedostaje od igračkog kadra i da za odgovor na to pitanje treba znati na šta klub cilja.

"Sloboda je jedna jako skromna ekipa, i kvalitetom i brojem. Napravili smo sebi medvjeđu uslugu ovim dobrim rezultatima, pa se u svakoj utakmici očekuje čudo. Ukoliko se klub okrene prema Evropi, onda se zna da se ekipa treba pojačati i brojčano i kvalitetom, a za takav poduhvat zna se gdje se kupuju igrači - na najvećem mogućem nivou, gdje hoćeš ekipu da vodiš", pojasnio je Nalić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Ako su ambicije samo opstanak u Premijer ligi, što je osnovni cilj, kaže dalje, mišljenja je da s ovom ekipom i dva ili tri "budžetska" pojačanja mogu ostvariti željeno.

"Premijer liga je nebo i zemlja u odnosu na ono što čovjek vidi kad je gleda iz inostranstva", rezonira nakon pola godine u Premijer ligi trener koji je rastao u Švedskoj.

Naglašava kako perspektive kod nas ima, ali da je glavni problem infrastruktura.

"Ozbiljan problem je što naši igrači nisu prilagođeni evropskom fudbalu, evropskim standardima, da igraju dvosmjerno. Kod nas je jako mnogo 'majstora', ako znate šta hoću da kažem. Majstora imamo više nego u evropskim ligama, ali problem je što oni nisu takmičarski za nivo igre kad se igra dvosmjerno, na rezultat, bez poteza više", ocijenio je Nalić.

Za iskorak Premijer lige, dodaje Nalić, trebaju i treneri promijeniti pristup, prilagoditi treninge. Vjeruje da se tada dosta premijerligaških igrača može spremiti za evropske izazove.

"Male su razlike u individualnoj kvaliteti i znanju između igrača ovdje i u Evropi. Razlika je jedino u odgovornosti i toj timskoj funkciji koju treba da sprovedu u dijelo", zaključio je Nalić.