Bh. stručnjak
43

Zlatan Nalić o duelu 3. pretkola Evropske lige: Malmo je u velikom problemu protiv Zrinjskog

E. B.
Zlatan Nalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatan Nalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometaši Zrinjskog su sinoć pobjedom nad Utrechtom izborili duel trećeg pretkola Evropske lige protiv švedskog Malmoa.

Bh. nogometni stručnjak Zlatan Nalić dobro poznaje prilike u švedskom nogometu s obzirom na to da je godinama radio za reprezentaciju Švedske. Sa U21 reprezentacijom Švedske je postao evropski prvak 2015. godine, a Zlatan i Malmo imaju posebne veze.

Naime, njegov sin Adi je član Malmoa na posudbi u Eskilstuni, a također veliki broj prijatelja ima među čelnim ljudima kluba.

Nalić je prisustvovao sinoćnjoj utakmici u Švedskoj na Swedbank Stadionu gdje je Malmo savladao Domžale rezultatom 3:2 i izborio duel protiv Zrinjskog, a u razgovoru za Klix.ba otkrio je prednosti i mane švedskog kluba.

"Sinoć sam razgovarao s trenerom Uweom Röslerom i glavnim skautom Vitom Stavljaninom i rekao sam im da su u velikom problemu jer igraju protiv Zrinjskog. Rösleru sam rekao da je Zrinjski već bio odličan tim te da je doveo ovog ljeta trojicu od četvorice igrača koje sam ja želio dovesti u Slobodu kako bih od tuzlanske ekipe napravio ekipu za Evropu. To su Lendrić, Govedarica i Hadžić", priča na početku razgovora Nalić.

Zrinjski je napravio senzaciju i izbacio Utrecht, a Nalić smatra kako Holanđani i Šveđani imaju potpuno drukčiji pristup igri te da Zrinjski neće moći igrati kao u dvomeču protiv Utrechta.

"Razlika između holandskog i švedskog nogometa je velika u organizaciji igre, prvenstveno defanzivno. Holanđani su dugo bili neuspješni na evropskoj sceni upravo zato što im je prioritet posjed lopte i isključivo igra prema naprijed. Ajax je to shvatio, napravio zaokret u razmišljanju i time vjerovatno donio revoluciju u holandski nogomet koji je već dugo vremena prosječan u Evropi, a nama Balkancima dugo inspiracija", kaže Nalić te dodaje:

"Šanse Malmoa u dvomeču protiv Zrinjskog su struktura igre, defanzivna odgovornost, iskustvo s obzirom na to da im je prosjek 30 godina te iskustvo iz evropskih takmičenja. Šanse Malmoa su, također, atipičan sistem igre s kojim se Balkanci ne susreću baš često. Malmo igra u formaciji 3-5-2 i to je ekipa koja ima najbolje igrače individualno u cijeloj Švedskoj. No, trenutno igraju u dosta lošoj formi", rekao je Nalić.

Nalić upozorava da Zrinjski ne smije igrati poput Domžala sinoć, odnosno ne igrati na "balkanski" način.

"Na jučerašnjoj utakmici u Malmou se ponovilo ono o čemu sam često govorio u medijima, a odnosi se na posjed lopte protivnika. Domžale je bio taj tim koji je upravljao igru posjedom lopte, a Malmo je bio tim koji je stvarao prilike i na kraju slavio. Problem balkanskih timova je opčinjenost posjedom lopte i uglavnom to je problem prilikom izlaska na evropsku scenu jer generalno malo je klubova na Balkanu koji igraju nogomet u oba smjera", upozorava Nalić.

Ipak, i Zrinjski ima svoje adute za prolazak dalje u play-off Evropske lige.

"Možda zvuči smiješno, ali Zrinjski ima prednost terena u obje utakmice u odnosu na Malmo. Jednostavno, protivnici iz vana su često u šoku kada igraju kod nas zbog svih okolnosti koje vide i s kojima se susreću, kao i infrastrukture i često im zbog toga 90 minuta nije dovoljno da se skoncentrišu na igru. A opet, san svakog igrača je igrati na prepunom Swedbank Stadionu. Tu svi protivnici igraju mnogo bolje nego što ustvari mogu. Osim toga, Zrinjski ima šansu zbog euforije koja ih drži, zbog toga što ima dobar napad te direktnu igru u napadu po bokovima. Zrinjski je u tom segmentu uvijek bio jedan od najboljih timova na Balkanu", rekao je Zlatan Nalić.