Bordo - plavi rivalitet i dalje traje
0

PARALELNI INTERVJU / Živković: Sarajevo mora slaviti; Stanić: Srcem uz Želju

Razgovarao: Edin Isanović
Boris Živković i Mario Stanić su veliki prijatelji. Prvi je igrao u bordo timu, a drugi je ponikao na Grbavici. Obojica su bili reprezentativci Hrvatske. Pred najveću utakmicu Premijer lige BiH kontaktirali smo ih kako bi samo za čitatelje portala Sarajevo-x.com prognozirali ishod vječitog sarajevskog derbija.

Treba podvući da su oni nekada nosili ambicije Sarajeva i Željezničara. Danas žive u Zagrebu. Nakon njihovih izjava shvatili smo da još uvijek svim srcem bodre svoje bivše klubove. Bili su poprilično subjektivni.

Igrati derbi je draž nogometa

Koliko ste derbija odigrali u karijeri i koliko ste upoznati sa aktuelnom situacijom?

Živković: Ja sam igrao one istorijske ratne derbije. Dobro pamtim '94. godinu kad smo u Kupu savladali Želju na Koševu. Sjećam se da smo se dva ili tri puta vraćali u svlačionicu, jer je snajperista sa okolnih brda pucao na nas. No, na kraju se utakmica završila. Pobijedili smo velikoga rivala. Često se čujem sa aktuelnom šefom struke bordo tima Mirzom Varešanovićem i mogu reći da sam poprilično dobro upoznat sa situacijom. Ja sam s četrnaest godina stigao u glavni grad BiH i odmah sam shvatio koliko ovaj okršaj znači navijačima.

Stanić: Teško je odgovoriti na to pitanje. Negdje između deset i dvanaest u mlađim kategorijama, a dva ili tri kao senior. To je posebna draž, bit nogometa. Nismo sve dobili, bilo je pobjeda i poraza (smijeh). Ne mogu se baš pohvaliti da dobro poznajem trenutnu situaciju, naročito igrački kadar. Međutim, znam da je Amar Osim prvi šef struke i da se Željo nalazi na drugom mjestu. Amara sam lično upoznao i mogu vam reći da će biti veliki trener. On nosi veliki teret, jer je sin legendarnog Ivice. Dakako, on može biti prevaga u derbiju.

Šta u subotu navečer može biti odlučujuće?

Boris Živković je karijeru započeo u FK Sarajevo, nastavio je u Marsoniji, Hrvatskom Dragovoljcu, Bayeru iz Leverkusena, Stuttgartu, Koelnu, a okončao je u Hajduku iz Splita.

Živković: Mogu presuditi neke sitnice. Često se znalo desiti da ekipa koja je u formi i ima kvalitetniji igrački kadar, a ne pobijedi. Vjerovatno je trenutno jedan od timova u boljoj formi, ali to rijetko kada odlučuje kad se nađu dva partnera slične vrijednost, pogotovo u derbiju. Bitno je da su igrači spremni i da daju optimalan učinak.

Stanić: Nadahnuće pojedinca. Apsolutno se slažem da će odlučiti neka sitnica ili genijalni individualni potez nekog nogometaša. Sigurno će utakmicu obilježiti i atmosfera koja se stvara oko derbija. Može se desiti da bude puno prekida i prekršaja. Sve u žaru borbe. Ne bih želio da me neko pogrešno shvati, ali znam da svakom igraču Želje nije isto kad igra protiv Čelika, Veleža, Slobode ili Sarajeva. Gradski rival poseban je motiv. Dodao bih da se često dešavalo da ekipa koja je u boljoj formi - izgubi.

Sudar dva najpopularnija bh. tima Živković i Stanić posmatrat će u zagrebačkom kafiću S obzirom da je Sarajevo domaćin, mislite li da će igrati ofanzivnije?

Živković: Sigurno. Mirzu znam 20 godina i vjerujem u njegove sposobnosti. Uostalom ambicije mu to nalažu, jer Sarajevu treba kompletan plijen za Evropu. S druge strane, moraju biti oprezni i pametni. Samo tako mogu doći do toliko željenog trijumfa.

Stanić: Koliko znam njima je u ovom trenutku potrebnija pobjeda. No, ne mislim da će bordo tim samo misliti na fazu napada. Znaju da iz takvih situacija može doći do kontre. Međutim, važno je reći da se Željo ne smije povući, jer tako dovodi suparničke napadače u šesnaesterac.

Postoji li neki recept za uspjeh?

Živković: Pošto se ne planiram baviti trenerskim pozivom ne mogu vam odgovoriti na to pitanje. Ustvari recept je jednostavan. Moraš zabiti gol više. Od igrača treba tražiti da igraju čvrsto i agresivno. U pozitivnom su zamahu nakon pobjede u Travniku. Sve miriše na uspjeh. Ja sam uvijek bio borac na terenu i vjerujem kako će igrači Sarajeva 'zapeti' i pobijediti. Sarajevo mora slaviti. Ja ću Marija poraziti u tenisu i neka to bude naša dupla pobjeda (smjeh).

Mario Stanić je dijete Grbavice. Prve nastupe zabilježio je u dresu Željezničara. Početkom rata odlazi u Dinamo iz Zagreba, a potom u Sporting iz Gijona. Karijeru nastavlja u Benfici, Club Bruggeu, Parmi i slavnom Chelseaju gdje je odigrao posljednju utakmicu.
Stanić: Ne postoji. Isto bih vam odgovorio da ste me pitali za prognozu utakmice Roma - Lazio, Liverpool - Evrton ili Chelsea - Arsenal. Jednostavno u ovakvim utakmicama nema favorita. Apsolutno, odlućit će neka sitnica. To je presudno. Vidjet ćete!

Hoćete li gledati utakmicu?

Živković: Svakako. Naime, u subotu navečer ću u Zagrebu biti u društvu sa Stanićem i dvojicom prijatelja iz Sarajeva. Ja i Hamdija ćemo navijati za Sarajevo, dok će Marijo i Azer sa istom količinom emocija podržavati Želju. Biće zanimljivo. Jasno je da se u subotu ispisuje scenarij raspleta i vjerujem u bordo tim. Želim im sreću, a od navijača očekujem odličnu atmosferu na tribinama i pozivam ih da sve bude fer i sportski. Čast drugima, ali ipak je ovo utakmica nad utakmicama.

Stanić: Naravno, svim srcem ću biti uz 'plave'. Ja sam željovac od malih nogu. Da kažem bilo šta drugo bila bi neiskrenost i gluma. Vjerujem da ćemo se na kraju radovati ja i Azer. Ovim putem apelujem na navijače da budu na nivou kao i do sada. Očekujem ih u velikom broju. Ova utakmica izuzetno je važna i zbog suspenzije NSBiH. Neka pristalice bordo i plavog tima pokažu da se u BiH može stvoriti izvanredna nogometna atmosfera.