Analiza prelazaka
104

Zimski transferi bh. igrača: Kodro i Hajradinović obilježili, Željo i Sarajevo profitirali

Piše: N. Kustura
Kenan Kodro na predstavljanju (Foto: Athletic Club)
Kenan Kodro na predstavljanju (Foto: Athletic Club)
Zimska transfer pijaca je okončana. Iako nije bila toliko uzbudljiva kao prethodnih nekoliko godina, zabilježeno je nekoliko zanimljivih transfera, a rekord je oborio Chelsea kupovinom Christiana Pulišića iz Borussije Dortmund za 64 miliona eura.

Velikih transfera bosanskohercegovačkih nogometaša nije bilo. Samo za trojicu su plaćena obeštećenja, dok je većina njih završila na posudbama.

Iz Osijeka u Kasimpasu

U nastavku smo izdvojili 10 najinteresantijih prelazaka bh. igrača ove zime, a na prvom mjestu je neočekivani transfer Harisa Hajradinovića (24), za kojeg je Kasimpasa platila Osijeku 2,5 miliona eura.

Ofanzivni veznjak konstantno napreduje u karijeri i nije isključeno da dobrim igrama u turskoj Super ligi na sebe skrene pažnju selektora BiH Roberta Prosinečkog.

Preostala dva transfera za koja su plaćena obeštećenja napravili su dva najveća bh. kluba Željezničar i Sarajevo, koji su uspjeli isposlovati da dva mlada igrača Anel Šabanadžović (19) i Nihad Mujakić (20) ostanu na Grbavici i Koševu na posudbi do ljeta.

Haris Hajradinović je već debitovao (Foto: Kasimpasa/Twitter)
Haris Hajradinović je već debitovao (Foto: Kasimpasa/Twitter)

Mujakić je za 1,1 miliona eura prešao u belgijski Kortrijk, dok je Šabanadžović za 450.000 eura postpisao za grčki AEK. Od ovog dvojca se očekuju dobre partije u mladoj reprezentaciji BiH te da u budućnosti ponesu i dres A selekcije.

Posebno zanimljiv bio je i prelazak reprezentatvica Sanjina Prcića (25). Ovaj veznjak će do 30. juna igrati kao posuđen igrač Levante u dresu francuskog Strasbourga.

Brojne posudbe

Ipak, najatraktivniji transfer napravio je napadač Kenan Kodro (25), koji je iznenada prešao iz Copenhagena u Athletic Bilbao. Već je predstavljen navijačima ovog baskijskog kluba te ga ubrzo možemo vidjeti na terenima La Lige.

Ostatak potencijalnih bh. reprezentativaca, koji su ostvarili transfere ove zime, su uglavnom posuđeni. Tako je Genkov lijevi bek Bojan Nastić (24) završio u Oostendeu, dok je Alavesov napadač Ermedin Demirović (20) potpisao za Almeriju.

Dinamov ofanzivac Luka Menalo (22) pokušat će pronaći staru formu na posudbi u Slaven Belupu, a Srđan Grahovac (26) je napustio Astanu i kao slobodan igrač potpisao za bečki Rapid.

Sanjin Prvić u novom dresu (Foto: RC Strasbourg Alsace)
Sanjin Prvić u novom dresu (Foto: RC Strasbourg Alsace)

Transfer koji zaokružuje deset najznačajnijih od bh. nogometaša je odlazak ponajboljeg igrača Premijer lige BiH Nemanje Bilbije (28) u južnokorejski Gangwon.

Većina pomenutih igrača je u najboljim godinama pa se nadamo da će u novim sredinama pružati dobre i kvalitetne partije kako bi selektor Prosinečki imao slatku muku prilikom slanja poziva za reprezentativna okupljanja.