Pet godina nakon skandala
0

Özil ponovo objavio fotografiju sa Erdoganom i poslao poruku uoči izbora u Turskoj

H. H.
Mesut Özil i Recep Tayyip Erdogan (Foto: Twitter)
Mesut Özil i Recep Tayyip Erdogan (Foto: Twitter)
Nekadašnji njemački reprezentativac Mesut Özil objavio je fotografiju u društvu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, pet godina nakon njihove "sporne" fotografije koja je označila početak kraja karijere sjajnog veznjaka.

Dva dana prije željno iščekivanih predsjedničkih izbora u Turskoj, bivša zvijezda Arsenala je u petak uveče na Twitteru objavila fotografiju sa Erdoganom, uz poruku:

"Uvijek smo uz vas, gospodine predsjedniče."

Erdoganove pristalice oduševljeno su dočekale fotografiju u komentarima uz zastave Turske ili emotikone aplauza.

Ipak, prema nekim anketama Erdogan bi mogao izgubiti vlast u Turskoj nakon 20 godina. Prema posljednjim rezultatima, za svojim protukandidatom Kemalom Kilicdarogluom zaostaje šest bodova.

Özil i Erdogan već dugo imaju dobre odnose, turski predsjednik je čak bio i kum na vjenčanju sjajnog nogometaša 2019. godine, a nezaboravna je i afera "fotografija" uoči Svjetskog prvenstva 2018. kada su se Özil i Ilkay Gündogan fotografisali sa Erdoganom i dresovima tadašnjih klubova.

Fotografija je odjeknula prije Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, Özil se izričito nije ogradio od nje i nije želio da se cijela stvar shvati kao politička izjava.

Nakon neuspjeha na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Özil se povukao iz reprezentacije i optužio tadašnjeg predsjednika Njemačkog nogometnog saveza Reinharda Grindela za rasizam.