Nogomet
64

Zijad Švrakić za Klix.ba analizira Balzan: Željo je veliki favorit, ali ne smije biti opuštanja

Piše: Edin Isanović
Zijad Švrakić, nekadašnji nogometaš FK Sarajevo, turskih klubova Adane, Galatasarajya, Ankaragucua i Karşıyakija, te Rabat Ajaxa sa Malte za Klix.ba prokomentarisao je suparnika Željezničara u 1. pretkolu Evropske lige - ekipu Balzana.

Švrakić je deset godina živio na Malti odakle dolazi suparnik Plavih sa Grbavice. Osim nastupa za pomenuti klub iz ove zemlje, radio je i kao trener.

Zijad naglašava da Balzan nije bio u vrhu nogometa na Malti kada je on tamo boravio.

"Vremena se mijenjaju. Protivnik tima sa Grbavice u vrijeme kada sam ja stanovao u toj državi nije igrao značajnu ulogu. Pretpostavljam da je neko uložio novac u ovaj tim. Oni su po prvi put u Evropi, nemaju iskustva i ovo je za njih veliki događaj. Svakako, Željezničar je veliki favorit, ali ne smije biti opuštanja. Tačna je teza da danas svi igraju nogomet i da nema lakih protivnika. Mislim da su toga svjesni u stručnom štabu našeg predstavnika", kazao je Švrakić.

Nekadašnji reprezentativac bivše Jugoslavije naglašava da je nogomet na Malti u ekspanziji.

"Posebno dobre rezultate bilježi mlada reprezentacija koja je prva u grupi. Potvrdili su ono što se naziralo. Imaju talentiranu generaciju", potcrtao je naš sagovornik.

Potom je istakao kako će biti visoka temperetura na prvoj utakmici.

"Desetljeće sam bio na Malti i mogu potvrditi da će u prvoj utakmici biti izuzetno visoka temperetura. Bit će između 35 i 40 stepeni. Visoka vlažnost u vazduhu može predstavljati problem nogometašima Željezničara koji nisu navikli na tu klimu. Pa sjetite se samo da je Hibernians prije nekoliko godina namučio Sarajevo. Na Malti čak nisu ni poraženi, bilo je 4:4. Ipak, tim sa Koševa je u prvom meču slavio 5:2, mada su i tada gosti poveli 2:1. Sve to sugerira na oprez", kazao je Švrakić.

Na kraju je rekao kako izabranici Milomira Odovića u pozitivnoj atmosferi trebaju dočekati prvi okršaj i da uz ozbiljan pristup ne bi trebalo biti razloga za brigu.

" Plavi, uz maksimalnu koncentraciju i maksimalno zalaganje na terenu, ne bi trebali prozak dalje dovesti u pitanje", zaključio je nekadašnji igrač Sarajeva.