U intervjuu za "Le sport 10"
0

Zidane: Slišković mi je bio idol, uživao sam gledati ga

Sarajevo-x.com
Jedan od najvećih nogometaša svih vremena, Zinedine Zidane, u intervjuu za francuski sedmičnjak "Le 10 Sport" podsjetio se svojih idola iz djetinjstva, među kojima se nalazi i "balkanski Maradona" Blaž Slišković, prenose hrvatski mediji.

Legendarni igrač francuske reprezentacije, ali i Juventusa i Real Madrida ispričao je sve o svojim uzorima, a jedno od imena kojeg se Zizu rado prisjeća je ono bivšeg selektora fudbalske reprezentacije BiH Blaža Sliškovića.

"Uživao sam gledati ga. Zaista. On je bio čudesan igrač, koji je na zadivljujući način zabijao golove, čak i izravnim udarcem iz kornera", ispričao je Zidane svoje uspomene.

Ipak, iako je Zidaneov idol bio Slišković iz dana kada je igrao u Marseillesu i htio je postati poput njega kada odraste, ime je svom sinu nadjenuo po drugom velikom nogometašu koji je obilježio jednu eru, Enzu Francescoliju.

Zidaneov sin, koji igra u mladoj ekipi Real Madrida, tako nosi ime Enzo po najvećem tatinom idolu.

"Uživao sam gledati utakmice na stadionu Velodrome u Marseilleu. Tada je predsjednik kluba doveo izvanredne igrače poput Blaža Sliškovića, Forstera, Mozera, Francescolija, Papina", nabrojao je igrače odnašnjeg Marseillea Zinedine Zidane.

"Sjećam se, bila je to sezona 1986/87. U Marseilleu je tada igrao izvanredni veznjak Blaž Slišković. Uživao sam gledajući ga. Bio je, zaista, čudesan igrač", naglasio je Zidane prisjećajući se najradije golova koje je 'balkanski Maradona' postizao iz kornera.

"Danas djece za idole imaju Lionela Messija i Cristiana Ronalda, a meni i mojoj generaciji idoli su bili tadašnji nogometni velikani Enzo Francescoli, Blaž Slišković i Jean-Pierre Papin", zaključio je u svom intervjuu slavni igrač.

Iako je u Marseilleu Slišković igrao svega jednu sezonu, 1986./87. Zidane je upravo bosanskohercegovačkog igrača uvrstio prije osam godina u idealnu ekipu Marseillea svih vremena.