Odgovor UEFA-i
25

Žestoka prijetnja FIFA-e: Ako napravite Evropsku Superligu, niko neće igrati na Mundijalu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Svjetske nogometne organizacije (FIFA) Gianni Infantino oštro je zaprijetio svim klubovima koji budu podržali inicijativu o osnivanju Evropske Superlige da bi posljedice tog takmičenja mogle imati štetu velikih razmjera i po klubove i po igrače.

Podsjećamo, nedavno se pojavila priča o eventualnom osnivanju ovog UEFA-inog takmičenja u kojem bi igralo 16 najbogatijih i najmoćnijih klubova Starog kontinenta, a liga bi, slično kao i košarkaška Euroliga, bila privatna i nezavisna.

Ovu informaciju objavio je njemački sedmični list Der Spiegel čiji su novinari istakli da će se ova liga igrati od 2021. godine, a eventualnim učešćem u Evropskoj Superligi mnogi igrači i klubovi mogli bi naići na žestok odgovor FIFA-e.

"O formiranju Evropske Superlige se govori već 30-ak godina, a sada postoji realna opasnost od osnivanja ovog takmičenja i mi to moramo spriječiti. Naš je zadatak da pronađemo način kako bi nogomet ostao netaknut, odnosno jedinstven. Pod uslovom da nastupaju u Evropskoj Superligi, bez obzira na to u kojem klubu igrali, čak će i najveći igrači modernog nogometa dobiti zabranu nastupa na Mundijalu", zaprijetio je Infantino.

Primjera radi, koliko je prvi čovjek FIFA-e ozbiljno shvatio situaciju, zaprijetio je time da ukoliko bi, recimo Miralem Pjanić, igrao s Juventusom u Evropskoj Superligi, onda bi mu prema riječima Infantina bio zabranjen nastup na Svjetskom prvenstvu 2022. godine.

"Moj je zadatak da uvjerim klubove u boljitak, atrakciju i finansijsku dobit, a mi svi zajedno moramo pronaći rješenje. Odlučit će većina, u duhu demokratije, ali stvari su uglavnom takve da ili jeste ili niste u našem sistemu", kazao je Infantino.