Pršte optužbe
2

Žestoka borba za moć u Njemačkom nogometnom savezu

K. H.
Fritz Keller (Foto: EPA-EFE)
Fritz Keller (Foto: EPA-EFE)
Spor u vrhu Njemačkog fudbalskog saveza (DFB) je na vrhuncu, a na vanrednoj konferenciji održanoj u Potsdameri predsjednici pokrajinskih i regionalnih nogometni udruženja izglasali su nepovjerenje predsjedniku DFB Fritz Keller i generalnom sekretaru Friedrichu Curtiusu.

Od Kellera je takođe eksplicitno zatraženo da podnese ostavku kako bi se "izbjegla dodatna šteta za Savez", piše Deutsche Welle.

Pritisak javnosti na Savez povećao se posljednjih dana nakon što je predsjednik DFB Keller na jednoj sjednici potpredsjednika Saveza Rainera Kocha nazvao, "Freisler" uporedivši ga tako sa Rolandom Freislerom, predsjednikom "Narodnog suda", najviše sudske instance u nacističkoj Njemačkoj, poznatog po surovosti.

Koch ne prihvata izvinjenje

Keller i Koch sastali su se na marginama konferencije ovog vikenda u Potsdameru, ali Koch Kellerovo izvinjenje nije prihvatio.

"Dobio sam izvinjenje, ali ocjenu situacije prepuštam nadležnim organima i zato ne želim više to da komentarišem", rekao je potpredsjednik DFB. Slučaj je dodijeljen Etičkoj komisiji na razmatranje.

Odluka regionalnih i pokrajinskih udruženja za predsjednika DFB nije obavezujuća. On je 2019. izabran na tu funkciju sa mandatom od tri godine, ali ako želi da ostane na tom mjestu, morat će 2022. ponovo da se kandiduje u Skupštini DFB u kojoj većinu glasova imaju upravo regionalna i pokrajinska udruženja.

Funkcija Fritz Keller, predsjednika DFB je počasna i on je obavlja uz naknadu od 246.000 eura godišnje, dok je generalni sekretar Friedrich Curtius stalno zaposlen u Savezu. I jedan i drugi članovi su Nadzornog odbora Saveza, kao i Skupštine akcionara DFB GmbH koja se brine o sponzorima i marketingu za međunarodne utakmice, ali i mečeve Njemačkog kupa.

Dublji razlozi sukoba

Razlog za sukobe unutar Njemačkog fudbalskog saveza je ipak dublji i to se, kako ukazuje javni servis ARD, moglo vidjeti i na dvodnevnoj konferenciji DFB u Potsdameru. U toj borbi za moć, s jedne strane je predsjednik 246.000 a s druge Curtius, Koch i blagajnik Saveza Stephan Osnabrügge.

U središtu sukoba je netransparentan ugovor velike vrijednosti iz 2019. sa jednim konsultantom za komunikacije koji je, prema nepotvrđenim informacijama, sklopio već pomenuti trio. Svoju ulogu u tome, Koch je navodno na konferenciji u Potsdameru uspio uvjerljivo da objasni.

Na Kohov račun stižu međutim i druge optužbe. Bivši predsjednik DFB Reinhard Grindel u intervjuu za magazin Spiegel optužio je Kocha da je znao za sumnjive uplate u vezi sa Svjetskim prvenstvom 2006. godine, a da o tome nije obavijestio ni Predsjedništvo DFB, niti tadašnjeg predsjednika Saveza Wolfganga Niersbacha. Neki procesi u vezi sa sumnjivim akcijama oko dodjeljivanja Njemačkoj Svjetskog prvenstva 2006. otvoreni su i dan-danas.

Optužbe Grindela Koch je demantovao uz ocjenu da "gospodin Grindel te izjave namjerno baš u ovom trenutku iznosi u javnost".

Crveni tepih za Rummeniggea?

U moru tekstova i analiza njemačkih medija o situaciji u DFB, izdvaja se komentar legendarnog njemačkog reprezentativca, kasnije trenera, a danas fudbalskog komentatora Lothara Matthäusa, koji piše:

"Fritz Keller je pred napuštanjem funkcije predsjednika DFB. Ali to može da bude i novi početak. Kompletan vrh Saveza mora da bude smijenjen. Predsjednik, potpredsjednik, generalni sekretar i svi koji pripadaju aktuelnom sistemu. Sramotna je slika koju godinama, a naročito u posljednje vrijeme u javnost šalje naš Savez."

Matthäus ima i prijedlog ko bi mogao da dođe na čelo DFB: Karl-Heinz Rummenigge ili Rudi Völler.

"A volio bih da budu obojica – Rummenigge kao predsjednik, a Völler kao potpredsjednik. (…) Oni su u najboljim godinama, poznati su i decenijama su vodili i oblikovali dva velika nogometna kluba. Rummenigge i Völler su veoma cijenjeni su svijetu ngometa i obojica će uskoro okončati svoj angažman u minhenskom Bayernu, odnosno Bayeru iz Leverkusena. Kad se 'Kale' i Rudi, pojave odmota se crveni tepih i svi ih slušaju. Kad se aktuelno rukovodstvo pojavi, pola ljudi se pita: 'Ko su ovi?'"