Nogomet
41

Zenički osnovci se družili sa bh. reprezentativkama: Benjamin matirao golmanicu Hodžić

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Trening centru u Zenici danas je umjesto Džeke na gol šutao Benjamin, a loptu je jednom uspjela odbraniti Almina Hodžić, dok je drugi put savladana. Benjamin je učenik osnovne škole u Zenici, a Hodžić golmanica ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja će biti na golu 12. aprila u utakmici protiv selekcije Engleske.

Današnji događaj u Trening centru okupio je blizu 400 djece iz osnovnih škola iz Zenice koja su zajedno s reprezentativkama BiH održala čas tjelesnog odgoja te razgovorala i o utjecaju nogometa kao timskog sporta na psiho-fizički razvoj dječaka i djevojčica, o ravnopravnosti u sportu i ženskom nogometu.

Djeca su rekla kako vole nogomet i da će doći na utakmicu protiv selekcije Engleske u Zenici te su pozdravila nogometašice BiH i selektoricu Samiru Hurem koje su razgovarale s njima, a mnogi su pokazali i svoje nogometne sposobnosti.

Selektorica Samira Hurem je kazala da se kampanja promocije ženske reprezentacije BiH i utakmice protiv selekcije Engleske provodi već sedam dana te da je današnji događaj od velikog značaja za sve.

"Protiv selekcije Engleske želimo napraviti dobar rezultat. Engleska je dobra reprezentacija i zaista se želimo zahvaliti Nogometnom savezu BiH i Ebbe Commsu što su nam pružili podršku proteklih dana u promociji ove utakmice i sa ovim školama i učenicima", kazala je Hurem.

Ema Bukovica iz Ebbe Coomsa je kazala kako je ovakvim aktivnostima cilj razbiti predrasude da je nogomet samo za muškarce te da se napravi promocija utakmice sa Engleskom koja će biti odigrana 12. aprila u Trening centru u Zenici.

Nogometašica Bosne i Hercegovine Azra Numanović koja je igrala protiv selekcije Engleske u prvom susretu gdje su poražene minimalnim rezultatom 1:0, iako nije na spisku za narednu utakmicu, bit će uz svoje saigračice.

"Ovo je zaista prilika da ženska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobije veliku pažnju koju oduvijek i zaslužuje, a ja iako nisam na spisku za ovu utakmicu, jedva čekam da zajedno sa ovom malom rajom dam podršku svojim saigračicama. Bitno je da mala raja shvati da je ženski nogomet super stvar i da znaju da imaju još jedan reprezentativni tim koji mogu podržati", izjavila je Numanović.

Na utakmici će najboljem navijaču sa transparentom koji lično napravi biti dodijeljena lopta s potpisima svih bh. reprezentativki. Narednih dana naše reprezentativke će se pripremati u Trening centru, a u susretu protiv Engleske najavile su borbu i zalaganje do posljednje minute.