Nogomet
65

Zenica: Navijači Manchester Uniteda osvojili prvi Euro Fan Cup

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Gradskoj areni u Zenici danas je odigran 1. Euro Fan Cup koji je okupio osam ekipa navijača evropskih klubova iz Zenice.

Učešće na prvom Euro Fan kupu kojeg je organizovalo Lokalno omladinsko vijeće Regije Zenica i Liga navijača evropskih klubova Zenica, uzeli su navijači osam ekipa i to: Manchester Uniteda, Real Madrida, Barcelone, Bayerna, Borussije Dortmund, PSG-a, Milana i Galatasaraya.

Organizator Lige navijača evropskih klubova Zenica, Kerim Sačak, kazao je kako je sve krenulo od uobičajenih fudbalskih termina, nakon čega su odlučili da naprave korak naprijed i organizuju i prvi kup.

"Liga navijača je nastala na ljeto prošle godine sa idejom da sastavimo osam ekipa, što smo i uspjeli. Odigrali smo 14 kola, 56 utakmica, i onda smo odlučili da se ovim kupom odužimo svim učesnicima lige navijača, ali i da pokažemo građanima o čemu se ustvari radi. Ambicije su nam da u narednom periodu registrujemo ovu ligu i navijače, a imati ćemo i četiri nove ekipe što će biti ukupno preko 120 navijača, odnosno, igrača", kazao je Sačak, te dodao da u 56 utakmica nije zabilježen niti jedan incident:

"Imali smo više El clasica što se tiče igre, ali sve su ovo momci koji se međusobno znaju i u 56 utakmica zaista nikad nije zabilježen neki incident ili povreda. Svi su zadovoljni organizacijom i jedva čekamo drugu sezonu."

Ovo je prvi Euro Fan kup odigran u Zenici, ali i u regionu. Prema riječima Sačka, pohvale za organizaciju stižu iz brojnih gradova iz BiH, ali i Hrvatske.

"Mi nismo ni čuli, a ni vidjeli da ima nešto slično u Bosni i Hercegovini. Pohvale dobivamo iz Zenice, ali i drugih gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Nekoliko ljudi me je kontaktiralo jer su zaista bili zainteresovani da ovako nešto pokrenu, ali nisu uspjeli okupiti dovoljan broj ekipa. Ako ima nešto slično svaka im čast, ali do sada smo dobivali informacije da je ovo nešto novo na našim prostorima. Ja bih volio da nam se jave i drugi gradovi, da se aktiviraju i da se udružimo i onda možda bude i neka liga navijača BiH", dodaje Sačak.

U prvom polufinalnom susretu navijači Manchester Uniteda izborili su prolaz u finale u utakmici protiv Milana, gdje su slavili rezultatom 6:5, dok su u drugom polufinalnom susretu navijači Barcelone slavili protiv navijača Real Madrida rezultatom 3:0.

Finale 1. Euro Fan Cup-a osvojili su navijači Manchester Uniteda koji su 8:2 savladali navijače Barcelone.

U okviru današnjeg kupa odigrana je i revijalna utakmica prvotimaca Čelika i veterana Čelika, koja je završena rezultatom 4:3 u korist veterana.