500 dama na tribinama
68

Žene gledale utakmicu iranske lige na stadionu prvi put nakon više od 40 godina

D. B.
Žene su zvanično prisustvovale utakmici iranske lige prvi put od Islamske revolucije 1979. godine, javljaju lokalni mediji.

Oko 500 žena je bilo na tribinama stadiona Azadi u Teheranu gdje se u četvrtak navečer igrala utakmica domaće lige. Ženama je dosad bio zabranjen dolazak na stadione na kojima igraju muški timovi. Posljednju utakmicu koju su mogle gledati bila je utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo prije tri godine. U to vrijeme su vlasti popustile pod pritiskom nakon smrti 29-godišnje Sahar Khodayari, koja se zapalila dok je čekala suđenje jer je pokušala ući na stadion prerušena u muškarca.

Khodayari je postala poznata kao "Plava djevojka" zbog tima koji je podržavala, a postala je i simbol borbe za prava žena u Iranu.

Iranski mediji javljaju da je odluka kojom se dopušta prisustvo žena na utakmici odigranoj u četvrtak donesena nakon što je FIFA poslala pismo iranskim vlastima tražeći da dopuste ženama da dođu na stadion. Zabrane takve vrste se kose s međunarodnim nogometnim statutima.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Žene koje su došle na utakmicu između Estaqlala i Mesa-e Kermana su sjedile odvojeno od muškaraca. Mnoge su mahale zastavama, nosile su boje kluba i skandirale "Plava djevojka" u čast Khodayari.