Nogomet
0

Željo odigrao šampionski, Travnik stigao do važnog boda u Banjoj Luci

Piše: Edin Isanović
Foto: E. M./Klix.ba
Šampionski tim Željezničara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Odigrane su sve utakmice 29. kola BHT Premijer lige, a postignuti su sljedeći rezultati: Željezničar – Leotar 4:0, Borac – Travnik 2:2, Zvijezda – Široki Brijeg 2:1, Radnik – Olimpic 0:0, Čelik – Gradina 2:1, Slavija – Velež 2:0, Rudar – GOŠK 1:1 i Zrinjski – Sarajevo 2:2.

Željezničar je u izuzetno lijepoj atmosferi savladao trebinjski Leotar rezultatom 4:0. Prvo je Eldin Adilović majstorski pogodio u 9. minuti. Do kraja prvog poluvremena domaći su imali još nekoliko dobrih prilika, ali su Plavi na odmor otišli sa minimalnom prednošću.

Vodstvo je povećao Jadranko Bogičević u 55. minuti. On je najviše skočio nakon kornera i pogodio mrežu gostiju. Već u narednom napadu Adilović je pogodio za 3:0, da bi u 70. minuti napadač tima sa Grbavice upisao hat-trick za konačnih 4:0. Po završetku utakmice navijači su ušli na teren kako bi sa igračima i stručnim štabom uz prigodan program proslavili titulu. Na prigodnoj svečanosti predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić uručio je pobjednički pehar kapitenu Muameru Svraki.

U Banjoj Luci snage su odmjerili Borac i Travnik, a utakmica je završena rezultatom 2:2. Bodovi su bili vrlo bitni za oba tima. Iako su domaći imali incijativu tokom prvih 45 minuta, Veziri su u 24. minuti došli u vodstvo preko Nede Turkovića koji je matirao Avdukića. Ipak, samo što je počelo drugo poluvrijeme Bilbija je glavom poravnao rezultat. Isti igrač u 60. minuti doveo je domaće u vodstvo. No, Turković je ponovo u 72. minuti poravnao rezultat i osigurao Vezirima osvajanje boda.

Zvijezda je u Gradačcu savladala Široki Brijeg rezultatom 2:1. Igrao se 16. minut kada je Almir Halilović poentirao za vodstvo domaćih. Stančeski je u 60. minuti povećao prednost, a konačan rezultat utakmice Zvijezda - Široki Brijeg 2:1 postavio je Kordić golom u posljednjim trenucima susreta.

Okršaj Radnika i Olimpica okončan je bez golova.

Čelik je na Bilinom Polju savladao davno otpisanu Gradinu sa 2:1. Ipak, gosti su prvi došli u vodstvo u 5. minuti preko Udovičića. Travančić je izjednačio u 21. minuti, a Mešanović je crveno–crne doveo u vodstvo šest minuta kasnije. Rezultat se do kraja meča nije mijenjao.

Rudar iz Prijedora i GOŠK odigrali su 1:1. Domaći su poveli u 6. minuti preko Mišana, a Helvida je u 78. minuti poravnao rezultat. Izuzetno važan bod za goste.

Slavija je golovima Radovanovića u 50. i Dudića u 84. minuti savladala mostarski Velež. Zanimljivu utakmicu u Mostaru odigrali su Zrinjski i Sarajevo. Bilo je 2:2. Poredski je već u 2. minuti Plemiće doveo u vodstvo. Na 2:0 povećao je Muminović u 21. minuti. Bordo tim je preko Haurdića smanjio krajem prvog dijela, da bi Todorović u 52. minuti poentirao za 2:2.

Treba istaći da su gosti, nakon isključenja Poredskog i Šćepanovića, imali dva igrača više nekih dvanaest minuta, ali nisu to konkretizirali.