Uskraćivanje viza
209

Zeljković o problemima Zmajeva: UEFA je preuzela slučaj, Kazahstanu prijete sankcije

N. K.
Vico Zeljković (Foto: T. S./Klix.ba)
Vico Zeljković (Foto: T. S./Klix.ba)
Vijest da su nekoliko članova delegacije i šestorica reprezentativaca Bosne i Hercegovine ostali bez vize za Kazahstan, gdje Zmajevi igraju narednu utakmicu, izazvala je veliku pažnju javnosti, a o ovom slučaju informisana je i Evropska nogometna federacija (UEFA).
Sanjin Prcić, Elvis Sarić, Dennis Hadžikadunić, Dario Đumić, Adi Nalić i Jusuf Gazibegović nisu dobili vize, kao ni nekoliko članova delegacije. Kako saznaje portal Klix.ba, u pitanju su ekonomi i doktor reprezentacije.

Tim povodom kontaktirali smo i predsjednika Nogometnog saveza BiH Vicu Zeljkovića, koji nam je rekao da je u stalnoj komunikaciji s UEFA-om.

"Delegaciju koja je trebala ići za Kazahstan činilo je 66 ljudi. Od 66 aplikacija za vizu, odbijeno je njih devet. Za šestoricu nogometaša i trojicu članova stručnog štaba. Nejasno je zašto im je odbijeno, jer su svi ostali na isti način aplicirali i predali dokumentaciju. Lično sam kontaktirao UEFA-u. Preuzeli su na sebe slučaj i kontaktirali su kazahstansku vladu, savez i ambasadu u Zagrebu. Poslali su Kazahstanu i opomenu za suspenzije ako se situacija ne riješi. Tako da očekujem da UEFA to završi s njima i do kraj dana da da se izdaju vize za ovih devet ljudi, koji će biti poslani avionom o trošku UEFA-e. U najgorem slučaju, da UEFA ne riješi slučaj, onda će se članovi delegacije kojima je uskraćena viza priključiti u Ukrajini", rekao je Zeljković za portal Klix.ba.

Predsjednik Saveza je otkrio kako nisu dobili zvanično saopštenje od Ambasade Kazahstana.

"Ambasada Kazahstana je u Zagrebu. Svi su aplicirali na isti način. Do nekog je sistema ili pravila, nisam siguran. Ne mogu ući u ambasadu i saznati razlog. Zvanično nismo dobili odgovor od ambasade. Rekli su nam da je njihovo pravilo i da oni određuju ko će dobiti vizu ili ne", rekao je Zeljković.

Podsjetimo, iz NS BiH su ranije saopštili kako su preduzeli sve potrebne aktivnosti za putovanje našeg tima.

"Zaista je neshvatljivo da je čak šestorici igrača bh. reprezentacije uskraćeno izdavanje viza. Savez je iskoristio sve raspoložive resurse, obratili smo se i UEFA-i za pomoć, a naše osoblje je do kasno sinoć pokušalo da nađe rješenje", saopštili su.

Nakon svih dešavanja preostali dio delegacije je danas otputovao u Kazahstan gdje će u subotu odigrati utakmicu 7. kola kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.