Predsjednik NS BiH
35

Zeljković: Halilhodžić ne želi biti selektor BiH i to ne zbog mene ili što se ne igra u Mostaru i Banjoj Luci

E. B.
Vico Zeljković (Foto: T. S./Klix.ba)
Vico Zeljković (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković je na današnjoj konferenciji za novinare koja je upriličena povodom imenovanja Save Miloševića za selektora Zmajeva više govorio o nesuđenom selektoru Vahidu Halilhodžiću.
Na početku je Zeljković naglasio kako on nije rušitelj Saveza, te da je nezadovoljan rezultatima Zmajeva kao i svi u BiH.

"Smatramo neuspjehom što nismo kroz kvalifikacije osigurali plasman na Euro, ali imamo baraž u martu i pokušat ćemo se kroz njega plasirati prvi put u historiji na Evropsko prvenstvo. Rezultati reprezentacije nisu dobri i nismo zadovoljni njima, ali nisu ništa lošiji nego u prethodnom periodu prije nego sam ja stupio na funkciju predsjednika i to je činjenica. Priča se da se ovdje nešto urušava, poziva se na neke bojkote, što nema veze sa nogometom", rekao je Zeljković koji je potom pojasnio šta se tačno desilo tokom pregovora sa Vahidom Halilhodžićem.

"Jasno nam je da smo imali smjene selektora koje nisu popularne i ne trebamo raditi tako u narednom periodu. Najlakše nam je bilo ostaviti Kodru i ne bi bilo ovakvih turbulencija, ali sa njim smo imali jasan dogovor da se treba osvojiti šest bodova iz dvije utakmice kako bismo ostali u igri za drugo mjesto. Tada se pojavila mogućnost i da Vahid Halilhodžić dođe za selektora i nismo željeli doći u situaciju da on 'smjenjuje' Kodru, te smo se odlučili za taj potez", kazao je Zeljković i dodao:

"Halilhodžić je bio naša prva želja. Obavili smo razgovore, on je rekao da bi nas posavjetovao, a mi smo bili stava da nama ne treba savjet, već da preuzme klupu reprezentacije. Jasno nam je da on nema čarobni štapić, već je trebao doći i napraviti plan rada u naredne 2,3 godine. Osjetio sam želju da bi on htio preuzeti i to je ubrzalo smjenu Kodre. No, Halilhodžić je promijenio mišljenje i odlučio da ne želi biti selektor, i to ne zbog mene ili zbog toga što se utakmice ne igraju u Mostaru ili Banjoj Luci. Imao je sve na stolu i nije htio prihvatiti", kazao je Zeljković i za kraj poručio:

"To je sada prošlost i mi okrećemo novi list. Mi imamo novog selektora, idemo u nove pobjede, idemo po plasman na Euro i to je to. Direktor Zvjezdan Misimović je obavio nekoliko razgovora s trenerima iz naše lige i s kandidatima koji su vani. Došli smo do odluke da idemo sa Miloševićem, a u naredne četiri utakmice što veći broj bodova je poželjan, ali su one u suštini priprema za baraž u martu", rekao je Zeljković koji je napomenuo da Milošević ima ugovor s NS BiH do kraja baraža, te da će plasman ili neplasman na Euro biti sudbonosan što se tiče produženja saradnje.