Maccabi ide dalje
561

Željin "bunker" nije izdržao: Plavi izgubili u Haifi i ispali iz Evropske lige

E. B.
Foto: Armin Herić/fkzeljeznicar.ba
Nogometaši Željezničara završili su takmičenje u kvalifikacijama za Evropsku ligu već u prvom kolu.

Plavi su gostovali u Haifi kod Maccabija i doživjeli su poraz rezultatom 3:1, te je za njih na taj način završen evropski put za ovu sezonu.

Viceprvak Bosne i Hercegovine je od prve sekunde meča "parkirao autobus" i nadao se da će nešto napraviti iz kontranapada.

Izraelci su dominirali, no nisu nikako uspijevali ugroziti Fejzića. U jeku napada Maccabija Plavi su izveli brz kontranapad koji je krunisan pogotkom.

U 34. minuti susreta Stevanović je uposlio na centru Blaževića koji je brzo dodao do Štilića. Kapiten Želje je majstorski uposlio Lendrića koji se namjestio i potom pronašao mali prostor gdje je mogao šutirati pored Mabouke u nebranjeni dio mreže golmana Cohena za veliko slavlje Plavih.

No, radost igrača Željezničara je trajala samo četiri minute. Ponajbolji igrač izraelske ekipe Chery je neometan sa 25 metara šutirao i pogodio same rašlje Fejzićevog gola za 1:1, što je i bio konačan rezultat prvog poluvremena, a Plavi su imali i dosta sreće da s tim rezultatom odu na odmor jer je u 45+1. minuti Menachem šutirao iz daljine i pogodio samo stativu.

Maccabi je i u drugom poluvremenu nastavio napadati. Pred golom Plavih su se redale prilike jedna za drugom, a u 59. minuti Fejzić je drugi put vadio loptu iz svoje mreže.

Mabouka je centrirao s desne strane, Menachem je glavom proslijedio loptu u peterac, a Rukavytsya je iskoristio grešku Kosorića i Miletića i između njih pogodio glavom za 2:1.

U 66. minuti Maccabi je nakon kontranapada postigao treći pogodak i na taj način osigurao plasman dalje. Rukavytsya je ovaj put bio asistent, a Ashkenazi strijelac za 3:1.

Do kraja susreta Plavi su pokušali igrati otvorenije, no domaća ekipa nije dozvolila iznenađenje i rutinski je sačuvala stečenu prednost.

Maccabi će u drugom kolu kvalifikacija za Evropsku ligu igrati protiv kazahstanskog Kairata, dok se Željezničar okreće takmičenjima u Premijer ligi i Kupu Bosne i Hercegovine.