Premijer liga BiH
0

Željezničar želi pobijediti Krupu i preuzeti prvo mjesto, Sloboda gostuje u Bijeljini

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po dvije utakmice 3. kola Lige za prvaka i Lige za opstanak igraju se danas, dok je po jedan dvoboj na programu u nedjelju. U subotu Željezničar na Grbavici dočekuje Krupu, a Radnik u Bijeljini Slobodu.

Utakmica između Sarajeva i Zrinjskog igra se sutra. U borbi za opstanak snage će u subotu odmjeriti Vitez i Široki Brijeg, te Mladost DK i Olimpic. U Banjoj Luci u nedjelju igraju Metallehge i Čelik.

Tim sa Grbavice ima priliku da trijumfom protiv novajlije u ligi bar privremeno preuzmu lidersku poziciju. U plavoj svlačionici razmišljaju samo o pobjedi.

"Očekujem da protiv Krupe pokažemo jedno bolje lice, nego što smo ga imali u Mostaru i da osvojimo tri boda i uz malo sreće popravimo mjesto na tabeli s obzirom na to da Sarajevo igra protiv Zrinjskog. Što se tiče moje ekipe, sigurno da će se malo promijeniti. Povredom Zebe izgubili smo bitnog igrača, Stanić ima tri žuta kartona, Stojanović nije trenirao i vidjet ćemo hoće li moći pomoći ekipi", istakao je prvi šef struke Željezničara Slavko Petrović.

Prvi topnik bh. prvenstva Ivan Lendrić naglašava kako tim sa Grbavice uvijek ima obavezu da juriša na osvajanje kompletnog plijena kada igra u Dolini ćupova. No, gosti podvlače kako u glavni grad BiH ne dolaze s bijelom zastavom. Radniku na noge stiže Sloboda. Tuzlaci u prva dva kola doigravanja imaju dva poraza. Dojam će pokušati popraviti u Semberiji.

"Ova utakmica može donijeti pobjedu, neriješen rezultat i poraz, ali mi idemo ofanzivno da odigramo. Postavit ćemo se tako da damo gol više. Ništa naravno nije smak svijeta, ali bi nas pobjeda potpuno vratila u igru za četvrtu poziciju za koju mi još uvijek ne znamo da li donosi Evropu ili ne", naglasio je strateg tima sa Tušnja Vlado Jagodić.

U domaćem taboru razmišljaju samo o osvajanju tri boda. Težit će da trijumfom učvrste četvrtu poziciju koja može donijeti izlazak u Evropu ako u finalu Kupa BiH budu igrali Sarajevo i Željezničar. Stoga će izabranici Nebojše Miloševića igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti. Ova dva kluba igrali su prošle sezone finale Kupa BiH, a uspješniji je bio Radnik.

Vitezu na megdan stiže Široki Brijeg. Izabranici Slavena Muse dugo vremena nisu upisali pobjedu i okršaj protiv tima sa Pecare je prilika da to i ostvare. Sa optimizmom u Vitezu dočekuju renomiranog suparnika. Ipak, svjesni su da ih čeka težak zadatak. S druge strane, Široki Brijeg je ostvario dva trijumfa u utakmicama doigravanja i sa mnogo samopouzdanja će igrati u ovom dvoboju. U Doboju pored Kaknja snage će odmjeriti Mladost i Olimpic. Gostima su bodovi prijeko potrebni u borbi za opstanak. Međutim, domaći naglašavaju kako će pokušati doći do kompletnog plijena i riješiti brige o opstanku.

"Sigurno je da smo kvalitetnija ekipa. U posljednje vrijeme igramo dobro, ali nas bodovni saldo ne prati u tome. Protiv Olimpica moramo slaviti i postaviti stvari na pravo mjesto te u dobroj atmosferi dočekati susret Kupa BiH sa Sarajevom", rekao je trener Mladosti Husref Musemić.

Parovi i satnica:

Liga za prvaka

Subota Radnik – Sloboda 16:30 (prijenos na Moja TV) Željezničar – Krupa 20:00 (prijenos na BHT1)

Nedjelja

Sarajevo – Zrinjski 19:00 sati (prijenos na Arena Sport 1)

Liga za opstanak

Subota

Vitez – Široki Brijeg 16:00 sati Mladost DK – Olimpic 16:30 sati

Nedjelja

Metallehge – Čelik 16:30 sati (prijenos na Moja TV)