Izvršena prozivka
142

Željezničar započeo pripreme, stigao Graovac, najavljena nova pojačanja

Piše: D. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
FK Željezničar danas počinje pripreme za novu sezonu, a tim povodom se novinarima obratio sportski direktor Plavih Aldin Čenan.

"Nekoliko dana ćemo provesti u Sarajevu, a potom odlazimo na Kupres, gdje ćemo se pripremati za evropske utakmice", izjavio je Čenan govoreći o planu priprema.

Naravno, s obzirom na odlaske, Plavima su potrebna pojačanja. Klub vrijedno radi na tome kako bi imao kvalitetnu ekipu u novoj sezoni.

"Svjesni smo pozicija koje nam trebaju, tako da na tim pozicijama i radimo punom parom. Očekujemo da će Željo imati dobru ekipu, stigao je mladi Zaimović, a tu je i Daniel Graovac. Bit će još novih igrača, ali je najbitnije da znamo šta želimo. Prioritet je bila stoperska pozicija, a sada radimo na dovođenju lijevog bočnog igrača. Miroslav Stevanović je otišao pa je logično da imamo nekoga ko bi uz Ivana Crnova i Gorana Zakarića mogao igrati i po krilima. Kad se pojavi neki dobar igrač, Željo reaguje bez obzira na to da li već ima neko rješenje", rekao je sportski direktor Plavih.

Mnogo se spekuliše o dolasku Asima Zeca iz Slobode.

"Puno se priča o tome. Mi smo napravili dobru saradnju s ljudima iz Slobode, razgovarali smo s predsjednikom. Bilo je puno tenzija koje su se stvarale između naša dva kluba, a ja sam poručio predsjedniku i ljudima iz Slobode da ćemo s igračem razgovarati tek kad bude imao slobodne papire, odnosno brisovnicu", kazao je Čenan.

Ivan Lendrić će najvjerovatnije napustiti klub, a ponuda za njegove usluge ima.

"Očekujemo da ćemo pronaći angažman za Ivana, imamo nekoliko kontakata, a obavili smo i neke razgovore. Bilo šta drugo da kažem, suvišno je. On je još uvijek naš igrač i tako ćemo se odnositi prema njemu. Njegov odlazak je najizvjesniji, ali imamo interesa i za još neke igrače", dodao je zvaničnik Željezničara.

Aldin Čenan (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Aldin Čenan (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Plavi namjeravaju dati priliku i pojedinim juniorima koji su osvojili titulu prvaka.

"Napravili smo zaokret, navijači od nas očekuju mlađe igrače. Željo je uvijek imao rasadnik talenata pa smo se odlučili da na Kupres pođu Hajdarević, Hervanović, Džindo i Šabanadžović. Vjerovatno ćemo s nekim juniorima potpisati profesionalne ugovore. Uvijek se potencira pitanje zašto mlađi igrači ne dobijaju šansu. Znamo šta to znači za njih, međutim, djeca kluba su uvijek igrala kad nestane para. Govorim kako jeste, nemamo za pojačanja pa ćemo probati s njima. Mi imamo dobar omladinski pogon, momci su osvojili prvo mjesto pa smo odlučili da potpišemo ugovore i da junori dobiju određenu minutažu. Na kraju odlučuje šef struke, ali je stav kluba da omladinski pogon ima svoje mjesto u prvom timu", istakao je Čenan.

Ciljevi iz prošle sezone su ostvareni, ali ostaje žal za titulom.

"Kad sam došao u klub, bili smo deveti. Nakon razgovora s upravom, dogovorili smo se da stabilizujemo klub. Odlučili smo se za starije igrače kako bismo se domogli Lige 6 i Evrope. To smo ostvarili, ali nam se otvorila šansa za titulu, imali smo sve da je osvojimo, a sada nikom nije jasno šta se dogodilo pa smo osvojenu titulu prokockali. Naš proces nastavljamo i pravimo tim. Ostaje žal za titulom, to je bolno, ali smo sami krivi. Vidjet ćemo zašto momci nisu uspjeli", završio je Čenan.