Premijer liga BiH
129

Željezničar uz grešku sudije slomio otpor Posušja i došao na korak do Evrope

D. P.
Utakmica u sjajnom ambijentu na Grbavici (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara u završnici utakmice uspjeli su slomiti otpor Posušja i slaviti rezultatom 3:0 čime su došli na korak od plasmana u Evropska takmičenja.
Utakmica je otvorena posebnim događajem, pošto je bogatu nogometnu karijeru završio Samir Bekrić. Iskusnom ofanzivcu priređen je lijep oproštaj, a on je u suzama napustio teren.

Prvu veću priliku imao je napadač Armin Hodžić, ali je pokušao lobovati istrčalog golmana Posušja i lopta je otišla pored gola. Novu dobru šansu imao je Joseph Amoah, ali je njegov udarac glavom u 20. minuti otišao pored gola Posušja.

Gosti su do gola mogli u 39. minuti. Slobodan udarac izveo je Brković, ali je lopta odsjela na prečki gola Željezničara. Uslijedio je i pokušaj Tonija Jovića za goste, ali je njegov udarac s lijeve strane otišao preko gola.

U prvoj minuti nadoknade poluvremena Željezničar je mogao povesti. Nakon kornera i velike gužve, lopta je na dva metra od gola pogodila Amoaha, ali i otišla pored stative gola Posušja. To je bio rezultat prvog dijela.

Drugi dio igre donosi žestoku ofanzivu Željezničara. Brazilac Santos, nakon ulaska u igru, postaje najveća prijetnja po Posušje, a do gola je mogao već u 54. minuti kada je njegov udarac makazicama odbranio Kukić.

U 58. minuti Krpić i Amoah sami su istrčali na golmana Kukića, ali napadač Plavih nije dodao igraču iz Gane i golman Posušja je odbranio zicer. Još jedan nevjerovatan promašaj Plavi su imali u 65. minuti, a Santos je u situaciji "jedan na jedan" ponovo pogodio golmana gostiju.

Veliku šansu donijela nam je i 72. minuta. Udarac Nedima Mekića brani Kukić, a Krpić glavom odbijenu loptu šalje u vanjski dio mreže.

Ključni detalj utakmice vidjeli smo u 84. minuti. Rezervista Armin Hodžić postigao je gol za Plave, ali uz evidentno igranje rukom. Međutim, to sudija Topuzović nije vidio i priznao je gol za Plave.

Samo četiri minute kasnije, Željezničar je ovjerio posao. Pavlović ruši Santosa i dobija crveni karton, a siguran s bijele tačke je Semir Štilić. U samoj nadoknadi i Joseph Amoah pogađa za konačnih 3:0.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao, tako da je Željezničar upisao veliku pobjedu u borbi za Evropu. Plavi imaju dva boda više iznad Širokog Brijega na četvrtoj poziciji, a preostaje im gostovanje Slobodi u zadnjem kolu.

Rezultat:

Željezničar - Posušje 3:0 (Hodžić 84', Štilić 88', Amoah 90+3')

Tabela: