Željezničar uspješno poslovao u ovoj godini, radi se na smanjenju duga i poboljšanju infrastrukture

Piše: D. B./Klix.ba
17.12.2015. u 13:36
20
14
Željezničar uspješno poslovao u ovoj godini, radi se na smanjenju duga i poboljšanju infrastrukture
20
Željezničar uspješno poslovao u ovoj godini, radi se na smanjenju duga i poboljšanju infrastrukture
U sarajevskom hotelu Courtyard održana je konferencija za medije na kojoj su prisustvovali v.d. predsjednik FK Željezničar Amar Bajramović, potpredsjednik Vedran Vukotić, direktor Mirsad Šiljak i član Skupštine FK Željezničar Senad Misimović. Tema su bile dosadašnje i buduće aktivnosti FK Željezničar kada je riječ o otplati duga i razvoju ovog sportskog kolektiva.
Nova administracija kluba napravila je značajne korake naprijed u posljednje dvije godine.

"U januaru je bilo onemogućeno poslovanje kluba, dug rastao, igračima nisu isplaćene plate, računi blokirani. Prijetio nam je štraj od igrača i nije se znalo da li će igrati drugi dio sezone. Nismo mogli plaćati dobavljačima, pa nam je prijetio stečaj. Zahvaljujući velikom trudu mlade administracije kluba uspostavili smo sistem poslovanja i održivosti kluba po zakonima BiH. Svi računi su deblokirani. Uspostavljena je kontrola troškova, utvrdili smo tačno stanje FK Željezničara i dugovanja koja nisu mala. Prihodi kluba su sada transparentni i danas tako poslujemo. Oslonili smo se na prihode od sponzora i transfera igrača", izjavio je Šiljak.

Mirsad Šiljak (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) Mirsad Šiljak (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Novinare je zanimalo da li je i drastično smanjenje plata u svrhu kazne obavljeno po zakonu.

"Umanjenje plata se dogodilo u jednom mjesecu. Ekipa nije imala željene rezultate. Odgovorno tvrdim da pošteno radimo. Ne postoji klub u BiH koji rade ovako. Ne znam da li i jadan klub uplaćuje doprinose od 70 posto na primanja igrača", rekao je direktor FK Željezničar.

Vedran Vukotić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) Vedran Vukotić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Vukotić je istakao da klub ove godine poslovao uspješno.

"Vještaci istražuju poslovanje od 2009. do 2014. godine. Prihodi u ovoj sezoni su bili 4,4 miliona, a rashodi 3,6 miliona KM. U 2016. godini će povećanje budžeta iznositi 120 posto", rekao je Vukotić.

Bajramović je izdvojio ciljeve Željezničara i njegove administracije. Među njima su zakonito i transparentno poslovanje, odgovorno trošenje sredstava, generisanje novih prihoda, identifikacija s navijačima. razvoj omladinskog pogona, postavljanje nove vještačke trave i reflektora, evropska takmičenja, izgradnja stadiona i unapređenje infrastrukture.

Dodao je da je nova administracija kluba zatekla kumulativne obaveze od 3.269.379 KM, a da je sada preostalo 1,421.940 KM duga.

Amar Bajramović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) Amar Bajramović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Prema nalazu Poreske uprave iz februara 2015. godine za period 2009 - 2014. godina status novih obaveza je 2.223.372 KM.

U ovom iznosu ukupnog zaduženja utvrđen je manjak u blagajni u iznosu od 819.028 KM plus porezi i doprinosi u iznosu od 646.440 KM. U ovom iznosu se također nalaze potraživanja za 115 akontacija u iznosu od 609,224 KM plus porezi i doprinosi u iznosu od 129.582 KM.

Pozajmice koje nisu potkrijepljene relevantnom dokumentacijom i nisu zavedene u bilansima kluba iznose oko 600.000 KM.

Iznos sponzorskih ugovora je u odnosu na 2014. godinu u ovoj godini povećan za 143 posto. Budžet sportskog segmenta kluba je veći za 116 posto. Također, budžet omladinskog pogona je veći za 43 posto.

Senad Misimović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) Senad Misimović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Misimović je naveo da klub ide naprijed od 2013. godine.

"Pomak nije rađen samo u ovoj, nego u prošloj i pretprošloj godini. Ovakva transparentnost kod nas još nije zabilježena. Želimo pokrenuti pozitivnu priču i otvoriti vrata ulagačima. Niko neće ulagati tamo gdje je poslovanje sumnjivo", kazao je Misimović.

Što se tiče izgradnje novog stadiona i infrastrukture, idejni projekt stadiona postoji. Sljedeći korak je uključenje u regulacioni plan, a nakon toga i javni poziv investitorima. Izgradnja samog stadiona kapaciteta 20.000 gledatelja će koštati 30 miliona KM, dok ukupna investicija za izgradnju cjelokupne infrastrukture iznosi 196 miliona KM.


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: