Nogomet
20

Željezničar uspješno poslovao u ovoj godini, radi se na smanjenju duga i poboljšanju infrastrukture

Piše: D. B.
U sarajevskom hotelu Courtyard održana je konferencija za medije na kojoj su prisustvovali v.d. predsjednik FK Željezničar Amar Bajramović, potpredsjednik Vedran Vukotić, direktor Mirsad Šiljak i član Skupštine FK Željezničar Senad Misimović. Tema su bile dosadašnje i buduće aktivnosti FK Željezničar kada je riječ o otplati duga i razvoju ovog sportskog kolektiva.

Nova administracija kluba napravila je značajne korake naprijed u posljednje dvije godine.

"U januaru je bilo onemogućeno poslovanje kluba, dug rastao, igračima nisu isplaćene plate, računi blokirani. Prijetio nam je štraj od igrača i nije se znalo da li će igrati drugi dio sezone. Nismo mogli plaćati dobavljačima, pa nam je prijetio stečaj. Zahvaljujući velikom trudu mlade administracije kluba uspostavili smo sistem poslovanja i održivosti kluba po zakonima BiH. Svi računi su deblokirani. Uspostavljena je kontrola troškova, utvrdili smo tačno stanje FK Željezničara i dugovanja koja nisu mala. Prihodi kluba su sada transparentni i danas tako poslujemo. Oslonili smo se na prihode od sponzora i transfera igrača", izjavio je Šiljak.

Mirsad Šiljak (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mirsad Šiljak (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Novinare je zanimalo da li je i drastično smanjenje plata u svrhu kazne obavljeno po zakonu.

"Umanjenje plata se dogodilo u jednom mjesecu. Ekipa nije imala željene rezultate. Odgovorno tvrdim da pošteno radimo. Ne postoji klub u BiH koji rade ovako. Ne znam da li i jadan klub uplaćuje doprinose od 70 posto na primanja igrača", rekao je direktor FK Željezničar.

Vedran Vukotić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vedran Vukotić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Vukotić je istakao da klub ove godine poslovao uspješno.

"Vještaci istražuju poslovanje od 2009. do 2014. godine. Prihodi u ovoj sezoni su bili 4,4 miliona, a rashodi 3,6 miliona KM. U 2016. godini će povećanje budžeta iznositi 120 posto", rekao je Vukotić.

Bajramović je izdvojio ciljeve Željezničara i njegove administracije. Među njima su zakonito i transparentno poslovanje, odgovorno trošenje sredstava, generisanje novih prihoda, identifikacija s navijačima. razvoj omladinskog pogona, postavljanje nove vještačke trave i reflektora, evropska takmičenja, izgradnja stadiona i unapređenje infrastrukture.

Dodao je da je nova administracija kluba zatekla kumulativne obaveze od 3.269.379 KM, a da je sada preostalo 1,421.940 KM duga.

Amar Bajramović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Amar Bajramović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Prema nalazu Poreske uprave iz februara 2015. godine za period 2009 - 2014. godina status novih obaveza je 2.223.372 KM.

U ovom iznosu ukupnog zaduženja utvrđen je manjak u blagajni u iznosu od 819.028 KM plus porezi i doprinosi u iznosu od 646.440 KM. U ovom iznosu se također nalaze potraživanja za 115 akontacija u iznosu od 609,224 KM plus porezi i doprinosi u iznosu od 129.582 KM.

Pozajmice koje nisu potkrijepljene relevantnom dokumentacijom i nisu zavedene u bilansima kluba iznose oko 600.000 KM.

Iznos sponzorskih ugovora je u odnosu na 2014. godinu u ovoj godini povećan za 143 posto. Budžet sportskog segmenta kluba je veći za 116 posto. Također, budžet omladinskog pogona je veći za 43 posto.

Senad Misimović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Senad Misimović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Misimović je naveo da klub ide naprijed od 2013. godine.

"Pomak nije rađen samo u ovoj, nego u prošloj i pretprošloj godini. Ovakva transparentnost kod nas još nije zabilježena. Želimo pokrenuti pozitivnu priču i otvoriti vrata ulagačima. Niko neće ulagati tamo gdje je poslovanje sumnjivo", kazao je Misimović.

Što se tiče izgradnje novog stadiona i infrastrukture, idejni projekt stadiona postoji. Sljedeći korak je uključenje u regulacioni plan, a nakon toga i javni poziv investitorima. Izgradnja samog stadiona kapaciteta 20.000 gledatelja će koštati 30 miliona KM, dok ukupna investicija za izgradnju cjelokupne infrastrukture iznosi 196 miliona KM.