Premijer liga BiH
5

Željezničar s tri poraza u nizu gostuje Krupi, komšijski derbi Čelika i Mladosti

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon tri poraza u nizu Željezničar u 18. kolu BHT Premijer lige BiH gostuje "fenjerašu" Krupi, a u istom terminu od 13:00 sati Tuzla City će kao domaćin dočekati aktuelnog prvaka ekipu Zrinjskog. Posljednji meč na današnjem rasporedu od 17:00 sati na Bilinom Polju igraju Čelik i Mladost Doboj-Kakanj.

Željezničar se nalazi u vrlo neugodnom položaju i danas nema pravo na kiks. Istina, Plavi su ove sezone odigrali nekoliko takvih mečeva, u kojima je pobjeda bila apsolutni imperativ, ali su na kraju pognute glave napuštali teren. Ovaj put ekipa Milomira Odovića ima još veći pritisak, jer u meč ulazi s tri poraza u nizu i pri tome gostuje posljednjeplasiranom timu tabele.

Računamo li formu u posljednja tri kola, Željezničar i Krupa su zapravo dvije ekipe s najgorom formom, jer oni su jedini upisali po tri poraza u posljednja tri kola. Krupa je u ligi bez pobjede još od 18. avgusta kada je na domaćem terenu savladala GOŠK. Od tog datuma osvojola je samo tri boda u 11 odigranih kola Premijer lige. Jedan od tri boda osvojen je upravo protiv Željezničara na Grbavici.

Meč između Krupe i Željezničara, koji počinje u 13:00 sati, moći ćete pratiti na kanalu Moja TV.

Tuzla City iza sebe ima dvije pobjede i remi te se može reći da ekipa Slobodana Starčevića nije imala bolju formu od početka sezone. U posljednjem kolu ovaj tim slavio je i na Grbavici protiv Željezničara što je najveća pobjeda u historiji kluba. Stoga, veliki je motiv i da se protiv Zrinjskog ostvari veliki rezultat, a igrači Tuzla Cityja će vjerovatno motiv tražiti i u podsjećanju na prethodni ligaški meč protiv Zrinjskog u Mostaru kada su minimalno poraženi iako su pružili mnogo bolju predstavu od domaćina.

Zrinjski se ne može pohvaliti s formom koju ima. Plemići su u posljednja četiri kola upisali samo jednu pobjedu uz jedan remi i dva poraza. Mostarski tim je na gostovanjima ove sezone upisao četiri pobjede u osam mečeva, a na posljednjem gostovanju poražen je od Zvijezde 09 nakon što je prethodno imao niz od tri gostujuće pobjede.

Od 17:00 sati uz direktan prijenos na BHRT-u na Bilinom Polju Čelik dočekuje Mladost iz Doboja kod Kaknja. Čelik u meč ulazi s jednom pobjedom u posljednjih pet mečeva i za njega je ovaj meč od velikog značaja, jer bi mu mogao odrediti put u ostatku sezone. Zeničani uz pobjedu mogu na diobu petog mjesta, dok bi ih poraz mogao spustiti na deveto ili deseto mjesto, odnosno približiti borbi za opstanak.

Mladost igra u najboljoj formi od kako je počela ova sezona. U posljednja četiri kola Mladost je upisala tri pobjede i remi te je za relativno kratko vrijeme od tima koji se bori za opstanak došla do tima koji se bori za izlazak na evropsku scenu.

Interesantno je da Čelik spada među najbolje domaćinske ekipe te je uz Sarajevo jedini neporaženi domaćin ove sezone, a u isto vrijeme Mladsost spada među najbolje gostujuće ekipe. To bi mogla biti garancija dobrog meča u kojem će navijači Čelika Robijaši proslaviti 30. rođendan.

Ovo kolo je pretposljednje u jesenjem dijelu prvenstva BHT Premijer lige.

Raspored 18. kola BHT Premijer lige BiH:

- subota (24.11.2018.):

Krupa - Željezničar (13:00 sati, Moja TV)

Tuzla City - Zrinjski (13:00 sati) Čelik - Mladost (17:00 sati, BHRT)

- nedjelja (25.11.2018.):

Radnik - Sloboda (13:00 sati, Moja TV) Sarajevo - Zvijezda 09 (15:00 sati, Moja TV) Široki - GOŠK (16:00 sati)

Tabela: