Plavi namjeravaju odbraniti titulu
0

Željezničar preko Borca želi do novog finala Kupa BiH

Sarajevo-x.com
Foto: fkzeljeznicar.com
Foto: fkzeljeznicar.com
Voljom žrijeba, jedan od finalista ovosezonskog izdanja fudbalskog Kupa Bosne i Hercegovine, tražit će se između Željezničara i Borca. Bit će to susret velikih rivala koji su sjajnim nastupima obilježili posljednje dvije sezone u klupskom fudbalu naše zemlje.

Ljubitelji fudbala u BiH već su navikli na sjajne utakmice, dobru atmosferu i mnogo gledalaca kada igraju sarajevski i banjalučki sastav.

Željo i Borac u protekle dvije sezone imali su čak 8 međusobnih susreta a oba tima imali su podjednake uspjehe. Teško je zaboraviti onaj sjajni derbi sezone 2009/10 kada je na Grbavici pred više od 15.000 gledalaca ekipa Amara Osima slavili sa uvjerljivih 4:2, napravivši presudnu bodovnu razliku koja im je na kraju donijela titulu prvaka države. U istoj sezoni, Banjalučani su se revanširali ukupnom pobjedom u dvomeču finala Kupa.

Prošle sezone, pak, Željezničar je titulu prvaka Bosne i Hercegovine prepustio ekipi s Gradskog stadiona, ali je zato pehar za osvajača najmasovnijeg takmičenja završio na Grbavici. Podsjećamo, u prošlosezonskom izdanju Kupa, ova dva tima sastali su se dosta rano, pa se već u 1/8 finala Borac morao oprostiti od trofeja koji se kasnije obreo u Dolini ćupova.

U ovoj godini Borac i Željo sastali su se jednom u susretu kojeg će Banjalučani dugo pamtiti obzirom da su osim poraza pretrpjeli i sankcije Saveza zbog slabe organizacije utakmice.

Podsjetimo se rezultata utakmica koje su polufinalisti Kupa odigrali u posljednje dvije sezone:

2009/10: Borac - Željezničar 2:0 (Premijer liga) 2009/10: Željezničar - Borac 4:2 (Premijer liga) - Mešić, Bekrić, Popović x2

2009/10: Borac - Željezničar 1:1 (Kup) - Višća 2009/10: Željezničar - Borac 2:2 (Kup) - Višća, Bešlija 2010/11: Borac - Željezničar 1:0 (Premijer liga) 2010/11: Željezničar - Borac 0:1 (Premijer liga) 2010/11: Borac - Željezničar 0:0 (Kup) 2010/11: Željezničar - Borac (Kup) 3:0 - Kerla, Ćulum, E.Čolić