Nogomet
0

Željezničar predstavio novog trenera

NINA
Na današnjoj konferenciji za novinare u Nogometnom klubu Željezničar predstavljen je novi šef struke bosanskohercegovačkog doprvaka Čeh Jirži Plišek.

Iako je bivši prvi čovjek stručnog štaba Željezničara Milomir Odović napravio fantastičan rezultat u proljetnoj polusezoni i gotovo izgubljenu godinu spasio osvajanjem drugog mjesta u Premijer ligi i plasmanom u Kup UEFA, Predsjedništvo Željezničara je odlučilo angažirati novoga trenera.

Riječ je o tridesetdvogodišnjem treneru iz Češke Republike koji je prije tri godine vodio seniorski tim Mlada Boleslava kada su ušli u 1. češku ligu, a potom je radio tri godine kao pomoćnik u Slaviji iz Praga.

Kako je objasnio predsjednik NK Željezničar Faruk Telibećirović, novi trener je doveden sa željom da se klub vrati na stare staze uspjeha, ne samo u domaćim, nego i u međunarodnim okvirima.

«Željeli smo podići nivo struke i metodologije rada na jednu višu razinu. Naš cilj je da napravimo klub još boljim i kvalitetnijim. Procjena je bila da za ostvarenje tih ciljeva izaberemo Plišeka za trenera i mi se nadamo da će on ispuniti naša očekivanja», rekao je pored ostalog Telibećirović.

Ovom objašnjenju se pridružio i dopredsjednik Željezničara Josip Katalinski rekavši da je novo rukovodstvo već donosilo teške odluke, poput one u slučaju bivšeg reprezentativnog golmana Kenana Hasagića, i da je razmotrivši sve okolnosti, Predsjedništvo kluba jednoglasno odlučilo imenovati Jiržija Plišeka za novog trenera ekipe sa Grbavice.

Novoizabrani trener Plišek je kazao kako se raduje ovom angažmanu, jer je, kako on smatra, došao u klub velike tradicije, te da će pokušati doprinijeti još boljim rezultatima Željezničara. Plišek je u svojstvu gosta boravio na posljednjem gradskom derbiju između Željezničara i Sarajeva i bio je oduševljen navijačkom atmosferom koju je doživio u našem glavnom gradu. Čeh je dobro upoznat sa sredinom u koju dolazi i preuzimanje ekipe predstavlja izazov za njega, ali je napomenuo da za velike rezultate treba imati strpljenja.

Na pitanje novinara o dovođenju pojačanja iz Češke, češki trener je odgovorio da je neophodno okrenuti se domaćim igračima i bh. talentima, a da dovođenje igrača sa strane ovisi i o financijskim mogućnostima kluba.

Plišek će potpisati dvogodišnji ugovor o čijim pojedinostima javnost nije upoznata, ali je predsjednik NK Željezničara Telibećirović kazao da češki stručnjak nije skup za Željezničar i da će praksa nagrađivanja za postignute rezultate biti ono na čemu će se insistirati u budućnosti.

Pripreme za novu sezonu igrači Željezničara će započeti u idućih desetak dana, kada će Plišek imati potpuni uvid u kvalitetu igrača s kojima će raspolagati, te će rukovodstvo Željezničara u predstojećem ljetnom prijelaznom roku nastojati osigurati igrače za one pozicije koje Plišek ocijeni deficitarnim.