Nogomet
148

Željezničar predstavio Javiera Hervasa: Sretan sam, Željo je klub s pobjedničkom i bogatom historijom

Piše: D. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Španski nogometaš Javier Hervas danas je zvanično predstavljen kao pojačanje Željezničara za sljedeću sezonu.

Nakon što su kao pojačanja za narednu sezonu u FK Željezničar stigli Denis Pozder i Senad Husić, Plavima se pridružio i Španac Javier Hervas, koji je predstavljen danas te se obratio medijima.

"Osjećam se dobro i sretno zbog ove prilike. Stigao sam jutros u Sarajevo, nisam upoznao grad, ali ću to učiniti u narednim danima. Kada je stigla ponuda, informisao sam se i svidjelo mi se ono što sam saznao. Ovo je klub s pobjedničkom i bogatom historijom", izjavio je Hervas.

Na Grbavicu je došao s visokim ambicijama.

"Cilj mi je da pomognem ekipi da osvoji titulu prvaka BiH, Kup BiH i da igra u Evropi. Ovo je velika prilika za mene, Željo je klub na koji se drugi ugledaju", istakao je Španac.

On je bio član nekoliko klubova u Španiji, a najzvučniji je svakako Sevilla.

"Lijepo mi je bilo u Cordobi, to je najbolji dio moje karijere, a igrao sa, i za Sevillu u Primeri. Imao sam opciju i da potpišem za Real, ali sam smatrao da je Sevilla bolja opcija za mene", rekao je Hervas.

Javier Hervas je rođen u Cordobi 9. juna 1989 godine. Igrao za mlade selekcije, a za seniore je debitovao u niželigašu Montilli kao posuđen igrač. Za Cordobu je debitovao 4. juna 2011. godine u posljednjoj utakmici sezone protiv Girone u drugoj ligi Španije.

Hervas je 11. januara 2012. godine potpisao petogodišnji ugovor sa Sevillom. iako je prethodno potpisao predugovor sa Real Madridom u posljednjem momentu se odlučio za Sevillu, koja je dozvolila da ostane u ekipi Cordobe do kraja sezone. U sezoni 2012/2013 Javier je prvi put igrao u La Ligi, prvoj ligi Španije, a debitovao je 18. augusta 2012. godine, kada je ušao u igru umjesto Piotra Trochowskog u pobjedi nad Getafeom 2:1.

Dolaskom novog menadžera u Sevillu Unaija Emerya, Hervas je pozajmljen klubovima u drugu ligu Španije, prvo u Hercules pa onda u Sabadell. Kao slobodan igrač 2015. godine je otišao u inostranstvo, prvi put u karijeri, u australijsku A-League u Brisbane Roar FC. Nakon sedam mjeseci Hervas je raskinuo ugovor i 5. maja 2016. godine potpisao za FK Željezničar, a ugovor će ga za Grbavicu vezati naredne dvije godine.

Javier je za Cordobu odigrao 39 utakmica i postigao tri gola. Za ekipu Sabadella je nastupao na 24 susreta na kojima je postigao dva pogotka. U dresu Herculesa je odigrao 21 utakmicu, a u australijskom Brisbane Roaru 17. Za španskog velikana Sevillu je igrao 12 puta. Dvadesetšestogodišnji Španac igra na poziciji veznog nogometaša.

Ovo je jedan od najvećih transfera u historiji FK Željezničar i prvi španski državljanin koji će nastupati za Plave. Akvizicije u igračkom i stručnom segmentu su na liniji vizije kluba koja podrazumijeva model evropskog Željezničara.

Također, Željezničar i firma Fitness Universe su danas potpisali sponzorski ugovor, koji su potpisali direktor kluba Mirsad Šiljak i predstavnik Fitness Universea Jasmin Hajdarević.