Oproštaj od Evrope
247

Željezničar porazom od AIK-a ispao u drugom pretkolu Evropske lige

Piše: O. T.
Foto: Klix.ba
(Foto: Armin Herić, fkzeljeznicar.ba)
Željezničar je u uzvratnoj utakmici 2. pretkola Evropske lige poražen u gostima od švedskog AIK-a rezultatom 2:0 čime se oprostio od Evrope. AIK u 3. pretkolo putuje s ukupnim rezultatom 2:0, a njegov naredni protivnik je Braga.

Za Željezničar su od prve minute igrali: Kjosevski, Stevanović (Stanić 81'), Bogičević, Graovac, Projić, Radinović, Blagojević (Beganović 76'), Zeba (Ramović 68'), Zakarić, Zec i Nikolić.

U sastavu AIK-a počeli su Linner, Nyholm (Vaisanen 90'), Karlsson, Johansson, Sundgren, Olsson, Blomberg, Ishizaki, Saletros (Thern 57'), Markkanen (Avdic 80') i Goitom.

Plavi su imali prvu šansu na utakmici. Nakon duge lopte Graovca Nikolić je prebacio loptu do Zakarića koji sa desetak metara iskosa sa lijeve strane šutira, ali pravo u Linnera.

AIK je u prvih 25 minuta imao inicijativu i nekoliko kornera, ali nije uspijevao ozbiljnije zaprijetiti.

Najbolja šansa u prvom poluvremenu zbila se pred golom Plavih. Goitom je izbacio Markkanena u situaciju jedan na jedan sa Kjosevskim, ali Finac šutira pored gola.

U finišu prvog dijela Željezničar je imao odličnu šansu za kontranapad, ali je Johansson spriječio kontru Želje tri na dva i dobio žuti karton.

Na otvaranju drugog dijela Željezničar je primio gol. Zeba je napravio prekršaj u 47. minuti nakon čega je dobio žuti karton. Olsson je u 49. minuti ubacio iz slobodnog udarca sa lijeve strane, a Johansson pogađa glavom za vodstvo AIK-a.

Olsson u 52. minuti sjajno šutira sa ivice kaznenog prostora, Kjosevski brani i odbija loptu u korner.

Potom u 53. minuti nakon kornera Johansson šutira glavom, Stevanović odbija loptu sa gol-linije u korner.

Novu veliku šansu AIK je imao u 54. minuti. Markkanen upošljava Goitoma koji izlazi sam na Kjosevskog, ali se napadač spetljao i lopta je otišla u gol-aut.

Nakon kontre Zakarić je uposlio Nikolića koji u 71. minuti šutira iskosa sa lijeve strane, a Linner brani.

Najbolja prilika za Želju stigla je u 77. minuti. Nakon velike Linnerove greške lopta je pala na volej Nikoliću koji sa deset metara šutira iz prve, ali sa gol-linije izbacuje Nyholm.

Sve je bilo gotovo u 85. minuti. Nakon gužve nakon kornera lopta je došla do Goitoma kojem nije bilo teško atraktivno petom postići pogodak sa samo tri metra od gola.

Do kraja meča nije bilo velikih šansi ni promjene rezultata tako da je AIK s ukupnih 2:0 prošao dalje pošto je na Grbavici prije sedam dana bilo 0:0.

U 3. pretkolu AIK će igrati protiv Brage iz Portugala.