Premijer liga BiH
0

Željezničar osvojio bod na gostovanju kod favorizovanog Borca

E. B.
Foto: Nikola Kulaga/FK Borac
Foto: Nikola Kulaga/FK Borac
Borac i Željezničar su podijelili bodove u derbiju 12. kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine. Uzbudljiv susret na Gradskom stadionu u Banjoj Luci je završen rezultatom 1:1, te su gosti zasluženo osvojili bod protiv favorizovanih Banjalučana.

Obje ekipe su oprezno ušle u susret, te smo na prve prilike čekali desetak minuta.

Najprije su zaprijetili gosti kada je Gasal šutirao sa 20 metara, li pravo u Pavlovića. Na drugoj strani u narednom napadu je zaprijetio Kulašin, ali je bio neprecizan. Gasal je dvije minute kasnije ponovo pokušao iz daljine, ali je bio neprecizan.

Foto: Nikola Kulaga/FK Borac
Foto: Nikola Kulaga/FK Borac

U 15. minuti Borac je imao veliku priliku da stigne u vodstvo, no golman Plavih Bender je bio uspješniji od Moraitisa u situaciji jedan na jedan.

Željezničar je poveo u 33. minuti Subašić je odlično prošao po lijevoj strani i šutirao, Pavlović je odbio loptu do Boje koji se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu i lagano loptu pospremio u gol za 0:1 na semaforu.

Samo šest minuta kasnije Plavi su mogli udvostručiti prednost nakon uigrane akcije iz kornera. Bekrić je poslao loptu po zemlji na 20 metara od gola Borca, Mekić je silovito šutirao ali je pogodio samo prečku. Pavlović je samo pogledom ispratio loptu i da je ona ušla, bio bi to jedan od ljepših pogodaka ove sezone.

Foto: Nikola Kulaga/FK Borac
Foto: Nikola Kulaga/FK Borac

Borac je u posljednjoj minuti prvog poluvremena stigao do izjednačenja pogotkom Vranješa. Kapiten Borca je primio loptu u kaznenom prostoru želje, lijepo se namjestio i s 10-ak metara matirao Bendera za 1:1.

Početak drugog poluvremena je bio sličan prvom s nekoliko polu prilika na obje strane. Borac je prijetio preko Zakarića u 49. i Moraitisa u 57., a Željo preko Subašića u 51. minuti, no njihovi šutevi su bili neprecizni.

U 63. minuti Borac je imao veliku priliku za preokret. Ćorić je ubacio sa desne strane, Vranješ je bio sam na pet metara od gola gostiju, ali je glavom veoma loše šutirao.

Foto: Nikola Kulaga/FK Borac
Foto: Nikola Kulaga/FK Borac

Šest minuta kasnije rezervista Lukić je propustio novu priliku za domaću ekipu. Subić je ubacio sa lijeve strane, Vranješ je spustio do Lukića koji iz peterca šutira preko gola.

Do kraja susreta Borac je imao još nekoliko poluprilika, a u 81. minuti Željo je imao veliku priliku za pobjedu. Nakon kontre Bekrić je uposlio Mekića, a veznjak Plavih je iz vrlo dobre pozicije sa 16 metara šutirao preko gola.

Borac je posljednji put konkretno zaprijetio u 88. minuti kada je Vranješ šutirao sa ivice kaznenog prostora, a Bender sjajno odbranio.

U narednom kolu Željezničar će dočekati Tuzla City, dok će Borac gostovati kod Leotara.

Borac - Željezničar 1:1 (Vranješ 45. - Bojo 33.)

Tabela: