Kup BiH
113

Željezničar ofanzivom želi slomiti Široki Brijeg i plasirati se u finale

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uzvratna utakmica polufinala Kupa BiH između Željezničara i Širokog Brijega igra se danas na Grbavici. U prvom okršaju tim sa Pecare je slavio rezultatom 1:0. Ovaj meč trebao se igrati prošle srijede, ali je odgođen zbog vremenskih neprilika. Bolji iz ovog sudara igrat će u finalu protiv FK Sarajevo. Za Željezničar nema puno filozofije, pobjeda se nameće kao imperativ. No, ovakve utakmice ne dobiva pojedinac, zvao se on Lendrić, Stevanović, Blagojević ili Bogičević.

Kolektivnom igrom do povoljnog rezultata

Presudno je da svaki pojedinac doprinese kolektivnoj igri svojim specifičnim vrijednostima. Važna će biti i kompaktnost. Kada ekipa djeluje kompaktno i stvori dominaciju u sredini terena, stvara se višak igrača i steže se obruč oko gola protivnika. Prvi šef struke Plavih s optimizmom čeka dvoboj u Dolini ćupova.

''Protiv Širokog Brijega nas sigurno očekuje teška utakmica, rezultat 1:0 je neugodan i treba se juriti od početka. Moramo s puno rizika ući u utakmicu, ali bi isto bilo i da smo na Pecari odigrali 0:0. Razlika je što sada moramo dati dva gola za direktan prolazak u finale. Nadam se da će moji igrači poslije ovolikog truda i ovdje dati sve od sebe. To kažem jer je bilo utakmica na kojima smo bili fudbalski dobri, bilo je onih na kojima smo bili lošiji, osvajali su se bodovi, ali niko ne može reći ekipi da nije izašla na teren da uz veliku borbu i trku da sve i to je prvi preduslov za uspjeh u sportu. Očekuje nas ekipa Širokog koja je u posljednjoj prvenstvenoj utakmici odmarala kompletnu ekipu. To može biti prednost, a i ne mora, pokazalo se više puta", rekao je trener Željezničara.

Čuvar mreže tima sa Grbavice Vedran Kjosevski brani u sjajnoj formi. Pred sudar sa Širokim Brijegom naglašava kako će igrati protiv izuzetno kvalitetnog suparnika.

''Široki Brijeg je kompaktna ekipa koja je samo sticajem okolnosti, odnosno lošom formom u prvom dijelu ušla u Ligu za opstanak u kojoj ne zaslužuju da budu. Pokazali su to u prvoj utakmici, teško ćemo se nadmetati s njima. Međutim, dolaze na naš stadion pred naše navijače, nadam se da će biti dobro", poručio je Kjosevski.

Tim s Pecare težit će da izdrži početne nalete Plavih

Široki Brijeg na Grbavici želi sačuvati minimalnu prednost od 1:0. Svjesni su da ih čeka težak ispit. Ipak, nadaju se kako će izdržati početne nalete Plavih bez rezultatskog minusa.

To bi dovelo do opadanja euforije domaćih. Velika napetost zbog prirode događanja i važnosti utakmice, odmicanjem minuta gubit će na važnosti u odnosu na presudnost igre.

Ako prvih 20-ak minuta gosti ne prime pogodak, za očekivati je da će izaći iz defanzivne zone posjedom lopte i vrebati trenutak za pogodak. Dakle, za Široki Brijeg je ključno da u smirivanje utakmice uđe bez rezultatskog minusa.

''Imamo dobar rezultat pred uzvratni meč polufinala Kupa BiH protiv Željezničara. Igrat ćemo protiv kvalitetne i dobro organizirane ekipe. Bilo je teško u prvom meču. Trudili smo se svih 90 minuta da stvorimo što veću prednost. Imamo minimalnu prednost i možemo biti zadovoljni. No, napravili smo 50 posto posla i svjesni smo da nas čeka teška utakmica u revanšu'', istakao je Damir Zlomislić, jedan od najboljih igrača Širokog Brijega.

I Luka Menalo se složio kako ekipu sigurno čeka drukčija utakmica od one na Pecari.

"Iako je Željezničar sada prisiljen hvatati zaostatak, uz puno truda i zalaganja, pa i malo sreće, možemo izborili plasman u finale Kupa BiH", poručio je Menalo.

Utakmica na Grbavici počinje u 18:00 sati uz direktan prijenos na TV Hayat.