Pred više od 10.000 ljudi
1k

Željezničar na nevjerovatan način izbjegao poraz u spektakularnom derbiju sa Sarajevom

D. P.
Trenutak kada Bekrić donosi bod Željezničaru (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara i Sarajeva remizirali su u nevjerovatnom sarajevskom derbiju koji je odigran u sedmom kolu Premijer lige BiH. Konačan rezultat bio je 2:2.
Utakmica je odigrana u fantastičnoj atmosferi pred nešto više od 10.000 navijača oba tima. Susret je privukao pažnju i brojnih poznatih ličnosti.

Oprezno su obje ekipe ušle u susret. Prvu prijetnju zabilježio je gostujući tim, ali udarac Dala Varešanovića sa petnaestak metara nije namučio Josipa Bendera na golu Plavih.

Sredinom prvog poluvremena inicijativu su preuzeli igrači Željezničara i u nekoliko navrata ozbiljno zaprijetili Sarajevu.

Brzonogi Clarismario Santos prolazio je po lijevoj strani i tu pravio probleme Sarajevu, a prvi put je zaprijetio u 23. minuti. Šutirao je, ali mu je odbranio golman Muhamed Šahinović.

Golman Sarajeva upisao je još dvije fantastične intervencije u prvom poluvremenu. Prvo je u 37. minuti odbranio izvrstan šut Semira Štilića iz slobodnog udarca, a onda i u 41. minuti nakon "bombe" Harisa Hajdarevića s vrha šesnaesterca.

Vrlo važan detalj vidjeli smo u drugoj minuti nadoknade prvog poluvremena. Frane Čirjak ruši Santosa s leđa i sudija Admir Šehović mu opravdano pokazuje drugi žuti karton. Sarajevo je ostalo s igračem manje, a poluvrijeme je okončano bez golova.

Igrač manje nije pokolebao gostujući tim koji je ozbiljno krenuo u nastavak i to se isplatilo. U 47. minuti dosuđen je jedanaesterac za Bordo tim.

Jednako kao i kod crvenog kartona za Plave, i ovoga puta sudija Šehović je ispravno postupio jer je lopta pogodila u ruku Marina Galića i pritom bila maksimalno udaljena od tijela.

Ivan Ikić je bio siguran s bijele tačke i Sarajevo je povelo s igračem manje na Grbavici. To je značilo da Edis Mulalić mora reagovati i narediti ofanzivu svojih igrača.

Nakon primljenog gola očekivala se inicijativa Željezničara, ali su Plavi jalovo napadali, bez ikakve ideje.

Najbolju šansu Željo je u nastavku imao preko rezerviste Josepha Amoaha. Nogometaš iz Gane se dugo namještao na šut na desnoj strani, ali je samo pogodio sredinu gola i golmana Šahinovića.

Ostalo je mnogo prostora za kontre Sarajeva. Jednu takvu u posljednji čas spriječio je Aleksandar Kosorić koji je uklizao nakon ubačaja Muhameda Muse.

Ipak, dvije minute kasnije uslijedio je gol Sarajeva na gotovo identičan način. Kontru na desnoj strani realizovao je Musa koji je pogodio gotovo iz "mrtvog" ugla. Zanimljivo, Musa je u ranoj fazi karijere nosio i dres Željezničara.

Nakon novog primljenog gola, Željezničar je bio još više uzdrman. Plavi su kontrolisali loptu, ali ništa nisu uspjeli kreirati pred golom Sarajeva sve do 88. minute.

Ipak, uspjeli su unijeti dramu u ovaj meč. U 88. minuti Samir Bekrić izvodi korner, a Dženan Haračić smanjuje na 1:2. To je bio njegov prvijenac u dresu Željezničara. Ono što je bitnije, unio je veliku dramu i uzbuđenja u finišu.

Kada se čekao posljednji zvižduk sudije Šehovića, vidjeli smo šok za gostujuće navijače. Heroj ove utakmice, Samir Bekrić nakon asistencije u petoj minuti nadoknade pogađa za 2:2 spektakularno izvedenim slobodnim udarcem.

To je bio i konačan rezultat fenomenalnog derbija na Grbavici. U narednom kolu Željezničar ide na gostovanje Posušju, dok će Sarajevo dočekati Leotar.

Rezultat i strijelci:

Željezničar - Sarajevo 2:2 (Haračić 88', Bekrić 90+5' / Ikić 48', Musa 75')

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore