Premijer liga BiH
20

Željezničar kao lider dočekuje poljuljano Sarajevo, okršaj Radnika i Čelika u Bijeljini

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Novi derbi, nove promjene, ali uvertira je dobro poznata. Iz godine u godinu Željezničar i Sarajevo nas navikavaju na velike promjene u kadru i stručnim štabovima, ali ujedno i podsjećaju da pritisak ne jenjava, kao i na to da rješenje sistemskih problema još uvijek ne dolazi. Tako je i pred sarajevski derbi koji nas večeras od 20:15 sati u okviru 5. kola Premijer lige BiH čeka na Grbavici.

Željezničar u 116. po redu sarajevskom derbiju na svojoj Grbavici s liderske pozicije dočekuje Sarajevo koje je zaista poljuljano. No, i u Dolini ćupova ne cvjetaju ruže. Biti na liderskoj poziciji uvijek je ugodno, ali odigrana su tek četiri kola. A Željo je već promijenio trenera u ovoj sezoni. Dok se Milomir Odović po treći put u trenerskoj karijeri navikava na težinu Željine klupe, Husref Musemić se bori da njegov peti odlazak s Bordo klupe - ovo mu je peti mandat u Sarajevu - ne dođe tako brzo...

Sarajevo pod velikim pritiskom, Željo traži treću pobjedu u nizu

Sarajevski derbi za trenere koji ga vode i igrače koji ga igraju nikada nije lagan, ali za javnost rijetko biva interesantan. Nada za jačim okršajima, hrabrijim nogometom i velikim brojem šansi stalno je prisutna i tek povremeno ispunjena. Statistika kaže da smo u maju 2012. godine vidjeli posljednji sarajevski derbi u kojem su postignuta više od tri gola, a od tada smo vidjeli samo tri derbija u kojim su postignuta tri gola. Govorimo o 18 derbija.

Sarajevo u ovaj derbi ulazi nakon remija s GOŠK-om na domaćem terenu, remija okončanog rezultatom 1:0 i uzvicima "Husrefe, odlazi". A prije samo 13 dana, sjetit ćete se, desilo se ono što se desilo na Koševu. Kada je Atalanta stala na "osam". Stoga, Sarajevo je pod velikim pritiskom pred gostovanje na Grbavici, a taj pritisak najviše osjeti trener Musemić.

Ipak, Uprava kluba je dala podršku Musemiću, ali i ako se uskoro desi da ode, priznao je Musemić, ne bi to bilo strašno - odlaze i mnogo veći i poznatiji treneri.

"Uprava mi je dala podršku u ponedjeljak, ne znam zašto bi to radila svaki dan. Ako Antonio Conte i Carlo Ancelotti mogu biti smijenjeni, mogu i ja biti smijenjen. Želim da se pripremim za utakmicu, a šta će biti sutra, vidjet ćemo. Sve je to sastavni dio posla, ako je potrebno otići, onda to treba učiniti s dostojanstvom", jasan je bio šef stručnog štaba FK Sarajevo.

Na drugoj strani, Odović je povezao dvije pobjede, a jedna od pobjeda je ona protiv Zrinjskog na Grbavici. Takvi rezultati vraćaju samopouzdanje među Plave koji su prije navedene dvije pobjede imali niz od tri poraza. Odović se pouzdaje u dobar ambijent i širinu kadra.

"Utakmicu ćemo igrati u dobrom ambijentu, polako podižemo formu, svakako da ima puno stvari koje se još dodatno trebaju uraditi, ali imamo igrače koji to pohvataju i koji znaju šta tražim od njih. Isto kao i Sarajevo, ni mi nismo odmorni, ali pobijedili smo dvije utakmice i to je dobro za nas. Raspoloženje u ekipi je dobro, ima puno umornih, a s obzirom na to da imamo puno igrača na koje se možemo osloniti, ne mislim da će to biti problem", poručio je Odović.

Sarajevu će u ovom derbiju nedostajati povrijeđeni Aladin Šišić, dok u redovima Željezničara već dugo nema povrijeđenog Sinana Ramovića.

Meč počinje u 20:15 sati na Grbavici, a možete ga gledati na kanalu MojaTV.

Čelik želi prve bodove u gostima, Široki nastoji ostati neporažen

Pored sarajevskog derbija na današnjem rasporedu su još četiri utakmice Premijer lige, dok je posljednji meč ovog kola planiran za narednu srijedu, a sastat će se Zrinjski i Zvijezda 09.

Mladost Doboj-Kakanj nakon velikog boda ostvarenog u posljednjim minutama meča protiv Krupe na svom terenu dočekuje Široki Brijeg, ekipu koja ne zna za poraz u ovoj sezoni. Oba tima imaju veliki motiv, a Mladost je pod velikim pritiskom pošto još uvijek ne zna za pobjedu.

Za pobjedu ne zna ni GOŠK koji na svom terenu dočekuje Tuzla City. A tuzlanski tim je u prošlom kolu poražen u derbiju od Slobode na Tušnju tako da sada ima imperativ pobjede, jer radi se o timu koji želi ostaviti dubok trag u debitantskoj sezoni u Premijer ligi. GOŠK ovaj meč dočekuje u dobrom raspoloženju, jer je u posljednjem kolu osvojio bod na Koševu protiv Sarajeva.

Nakon velike pobjede protiv Zrinjskog na Bilinom Polju igrači Čelika traže prve bodove u gostima, odnosno prvi bod u gostima. Međutim, čeka ih vrlo težak protivnik, jer Radnik je još uvijek neporažen, a svakako se radi o dokazano ozbiljnom timu.

Poraz nije osjetila ni Krupa koja gostuje Slobodi na Tušnju. Sloboda je ohrabrena pobjedom nad Tuzlom u posljednjem kolu, a najveću brigu u ovom meču imat će zbog Elvira Koljića koji je u dosadašnja četiri kola postigao čak šest golova za Krupu.

Premijer liga BiH, 5. kolo:

-srijeda, 15.8.2018.

Mladost DK - Široki Brijeg (17:00, BHRT) Radnik - Čelik (17:30, Moja TV) GOŠK - Tuzla City (17:30) Sloboda - Krupa (17:30) Željezničar - Sarajevo (20:15, Moja TV)

-srijeda, 29.8.2018.

Zrinjski - Zvijezda 09

Tabela:

Rezultati by SofaScore