"Divim se Bosancima"
786

Željezničar ima vjernog navijača preko okeana: Brazilac Gabriel sanja da jednog dana posjeti Grbavicu

E. B.
Gabriel Amorim: Željo je klub mog života i uvijek će mi biti u srcu
Gabriel Amorim: Željo je klub mog života i uvijek će mi biti u srcu
Fudbalski klub Željezničar je jedan od najpopularnijih na prostorima bivše Jugoslavije. Plavi imaju podršku "od Triglava do Đevđelije", ali za klub s Grbavice svim srcem navija i jedan Brazilac.

Već duže vrijeme na Instagramu i Facebooku postoji stranica FK Željezničar Brasil na kojoj se redovno prate aktivnosti Plavih i to na portugalskom jeziku.

Mnogi su bili skeptični da se radi o autentičnom navijaču iz Brazila, no kada je na Youtubeu objavljen prvi video na kojem smo mogli vidjeti i ko stoji iza Instagram i Facebook stranica, dileme više nije bilo - pravi pravcati Brazilac navija za Željezničar.

Kontaktirali smo ga, a on je rado pristao govoriti za portal Klix.ba.

"Zdravo svima, moje ime je Gabriel Dos Santos Amorim. U maju ću napuniti 29 godina. Rođen sam u Salvadoru, gradu u kojem je Bosna i Hercegovina pobijedila Iran na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, a sada živim u gradu Maurilândia u brazilskoj saveznoj državi Goiás", predstavio nam se simpatični Brazilac.

Kako kaže, za Željezničar navija od 2019. godine.

"Istraživao sam po internetu svjetske lige i naletio na Bosnu i Hercegovinu. Odmah mi je pažnju privukao Željezničar, čitava priča tog kluba mi je bila fascinantna, od slavne prošlosti, preko rata, zapaljenog pa obnovljenog stadiona Grbavica... Odmah sam shvatio da se radi o veoma posebnom klubu, pobjedničkom i borbenom", priča nam Gabriel.

Gabriel: Jednog dana kada se oženim i dobijem djecu, i oni će navijati za Želju
Gabriel: Jednog dana kada se oženim i dobijem djecu, i oni će navijati za Želju

Kako kaže, odlučio je svoju ljubav prema Želji podijeliti i sa sunarodnjacima.

"Kreirao sam na Facebooku stranicu posvećenu Želji na portugalskom jeziku 14. marta prošle godine, a kada sam vidio da ima mnogo zainteresovanih ljudi, deset dana kasnije sam kreirao i profil na Instagramu. Od tada redovno dijelim najave i rezultate s utakmica, ali i najvažnije vijesti o Željezničaru", priča Gabriel.

Kako kaže, jedna vijest ga je posebno pogodila.

"Mnogo me potresla vijest o smrti Ivice Osima. On je bio legenda koja je bila poznata i u Brazilu. Prema onome što sam mogao pronaći na Internetu, bio je i veoma drag i pošten čovjek", govori Brazilac koji navija za Plave.

Kako kaže Gabriel, žao mu je što u Brazilu ne može doći do nekog od Željinih rekvizita.

"Žao mi je što nemam dres, zastavu ili šal Želje, ali Željo će uvijek biti u mom srcu i nikada ga neću prestati voljeti. Jednog dana kada se oženim i dobijem djecu, i oni će navijati za Želju", poručuje Gabriel.

Gabriel najnovije vijesti, osim interneta, prima i uživo od jednog navijača Želje.

"Svi oni koji su u Sarajevu saznali za mene su me zaista toplo dočekali, a sa jednim navijačem Želje sam, mogu slobodno reći, i postao prijatelj. On redovno ide na Grbavicu i obavještava me o aktuelnostima", kazao je 20-godišnjak iz Salvadora.

Gabriel s majkom Juscelino
Gabriel s majkom Juscelino

Gabriel nam je otkrio neke od njegovih najvećih želja u životu.

"Volio bih imati zastavu i šal Želje, a najveća želja mi je imati dres Edina Džeke sa potpisom kako bih uvijek imao nešto Željino uz sebe. Sadašnja finansijska situacija mi ne dozvoljava da dođem u Sarajevo i kročim na stadion Grbavica, ali nadam se da će mi se jednom taj san ostvariti, možda i uz pomoć samog kluba i Manijaka", kazao je Gabriel.

Gabriel ponosno ističe da voli Bosnu i Hercegovinu, a da mu je Edin Džeko omiljeni nogometaš.

"Bosna i Hercegovina je veoma lijepa zemlja. Divim se vašem narodu, načinu na koji je prebrodio rat i ponovo stao na noge. Što se tiče vašeg nogometa, žao mi je što ste samo jednom igrali na Svjetskom prvenstvu, ali se nadam da će BiH sada igrati na Euru i navijat ću za nju. Brazilac sam, ali Džeko mi je omiljeni igrač. Želja mi je da ga upoznam i zagrlim ga. On je bosanski, ali i Željin velikan", rekao je Gabriel i za kraj dodao:

"Navijat ću za Željezničar zauvijek i pokušati širiti moju ljubav prema njemu u Brazilu. Željo je klub mog života i uvijek će mi biti u srcu. Volim te, Željo!", rekao je na kraju razgovora za Klix.ba Gabriel Amorim, najveći navijač Željezničara u Brazilu.