Šesnaestina finala
43

Željezničar i Široki prošli u osminu finala, Sarajevo i Zrinjski se oprostili od Kupa BiH

Piše: E. B.
Metalleghe - Željezničar (Foto: Armin Herić/fkzeljeznicar.ba)
Danas su odigrani susreti šesnaestine finala Kupa Bosne i Hercegovine. Na terenima je bilo svih 12 premijerligaša, a takmičenje u ovoj fazi takmičenja su završili Sarajevo, Zrinjski i Radnik.

Željezničar je gostovao u Jajcu kod Mettaleghea, gdje je došao do sigurne pobjede po izuzetno teškim vremenskim uslovima rezultatom 1:0. Mrežu domaće ekipe je jedini put na meču pogodio Asim Zec već u drugoj minuti susreta. Treba istaći da je kapitensku traku Plavih u ovom meču prvi put nosio Kemal Osmanković.

U jednom od dva duela premijerligaša Mladost je dočekala Sarajevo, a susret je bio veoma zanimljiv, no mreže golmana Velića i Pavlovića se nisu tresle, te je susret odlučen nakon penala. Mladost je slavila nakon penala rezultatom 4:3 i prošla je dalje. Golove za Mladost postigli su Vazda, Benović, Mišić i Šećerović, a za Sarajevo Velkoski, Hadžić i Bekić. Penal za Mladost promašio je Dilaver, a za Sarajevo su promašili Ahmetović i Sarić.

U drugom duelu dva premijerligaša Široki Brijeg je slavio u Bijeljini kod Radnika rezultatom 1:0, a strijelac je bio Lončar u 56. minuti susreta.

Najveće iznenađenje priredila je Sloga koja je u Siminom Hanu savladala Zrinjski rezultatom 1:0 Stokićevim pogotkom u 63. minuti.

Rezultati šesnaestine finala Kupa BiH:

Metalleghe - Željezničar 0:1 Mladost DK - Sarajevo 0:0 Radnik Bijeljina - Široki Brijeg 0:1 Sloga Simin Han - Zrinjski 1:0 Zvijezda 09 Bijeljina - Bosna Visoko 2:0 FK Vitez - Borac Banja Luka 3:8 Slaven Živinice - Čelik Zenica 2:2 Leotar - Kozara Gradiška 4:0 Velež Mostar - Olimpik 1:3 Ljubić Prnjavor - NK Vitez 0:6 Bratstvo Gračanica - Sutjeska Foča 6:1

Azot Vitkovići - Sloboda Tuzla 1:2 Svatovac Poljice - Slavija Istočno Sarajevo 1:1 Grude - Krupa na Vrbasu 0:4 TOŠK Tešanj - GOŠK Gabela 2:2 Rudar Prijedor - Tekstilac Kort Derventa *1:1

* - pobjeda na penale