Nogomet
7

Željezničar i Široki počinju evropski put: Lovćen i Gabala se mogu eliminisati

Piše: Edin Isanović
Prvotimci FK Željezničar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prvotimci FK Željezničar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željezničar i Široki Brijeg danas igraju prve utakmice 1. pretkola Evropske lige. Plavi će na stadionu "Asim Ferhatović Hase" dočekati Lovćen, dok tim sa Pecare gostuje Gabali u Azerbejdžanu. Oba bh. predstavnika imaju isti cilj - prolazak u narednu rundu ovog takmičenja.

Prvi šef struke Željezničara Admir Adžem naglasio je na pres konferenciji kako je zadovoljan urađenim na pripremama i da sa optimizmom čeka okršaj sa timom iz Crne Gore.

"Raduje me što su svi igrači zdravi tako da će najbolje što Željo ima, biti na terenu. Ekipa napreduje iz dana u dan, iz treninga u trening. Nadam se da će navijači prepoznati pozitivne promjene u ekipi, ali i u klubu", kazao je strateg Plavih.

U plavoj svlačionici vjeruju u trijumf

Novi kapiten Željezničara Srđan Stanić pozvao je pristalice Želje da dođu u što većem broju, te naglasio da će utakmici pristupiti maksimalno ozbiljno i naveo je da smatra da bh. klub može proći dalje.

Eldar Hasanović, napominje da o Lovćenu ne znaju puno. Ipak, vjeruje da će u dvomeču biti bolji i proći dalje. “Na Koševu očekujem tvrd meč. I njima i nama je ovo prva takmičarska utakmica u novoj sezoni i još uvijek hvatamo formu. Pretpostavljam da će oni više pažnje posvetiti čuvanju svog gola. Svaka pobjeda bez primljenog gola je dobar rezultat", kazao je Hasanović za Klix.ba.

Mojaš Radonjić, trener Lovćena naglasio je na konferenciji za novinare da je njegova ekipa prošle sezone osvojila kup i drugo mjesto u prvenstvu. Dodao je da nisu željeli mijenjati grupu igrača koja je to postigla.

"Prvi put smo u Ligi Evrope. Iskustvo je na Željinoj strani, a što se tiče utakmice, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze. Nadam se da će biti puno golova", rekao je Radonjić.

NK Široki Brijeg (Foto: Arhiv/Klix.ba)
NK Široki Brijeg (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Danas će biti pušteni u prodaju 12.000 ulaznica za ovaj okršaj. Cijena za južnu tribinu je 5 KM, a za zapad i sjever na kojima će biti gostujući navijači 10 KM. Istočna tribina bit će zatvorena. Utakmica na najvećem bh. stadionu između Željezničara i Lovćena počinje u 21:15 sati.

Široki Brijeg na teškom iskušenju

Drugi bh. predstavnik, ekipa Širokog Brijega gostuje azerbejdžanskoj Gabali. U taboru našeg viceprvaka vjeruju da na ovom gostovanju mogu napraviti dobar rezultat pred uzvrat na Pecari.

“Prvi cilj bit će, naravno, postići gol u gostima, zatim doći do povoljnog rezultata te, u konačnici, proći dalje“, kazao je na konferenciji za novinare uoči prve utakmice 1. pretkola Evropske lige Gabala – Široki Brijeg trener Slaven Musa.

I nogometaš Širokog Slavko Brekalo naglašava da je Široki spreman za ovaj dvoboj.

“Protivnika smo analizirali i upoznali pomoću informacija koje smo dobili od stručnjaka iz Azerbejdžana, a pogledali smo i snimke njihovih posljednjih utakmica. Poznate su nam njihove dobre, ali i loše strane, pa smo se prema tome i pripremali", izjavio je Brekalo za Klix.ba.

Strategu Širokog u pripremi utakmice pomogao je Kemal Alispahić koji je radio u Azerbejdžanu. Upozorio je da se radi o izuzetno organizovanom i jakom kolektivu. Ipak, popularni Valter ponudio je neke informacije koje idu u prilog bh. klubu.

Utakmica Gabala - Široki Brijeg se igra sutra s početkom u 17:00 sati.

16:00 sati

Shirak - Shakhter Pyunik - Astana Kairat - Kukes

16:30

Veris - Litex

17:00

Santos Tartu - Tromso Banga - Sligo Gabala - Široki Brijeg

17:30

MYPA - IF Sillamae - Honka Čelik Nikšić - Koper

18:00

Turnovo - Chikhura UE Santa Coloma - Metalurg Skopje VPS - Brommapojkama

18:45

Botev Plovdiv - Libertas

19:00

Goteborg - Fola Vaduz - College Europa Tiraspol - Inter Baki Rosenborg - Jelgava Sioni - Flamurtari

19:30

Differdange - Atlantas

19:45

Broughton - Haugesund

20:00

Vikingur - Daugava Daugavpils B36 - Linfield Hibernians - Spartak Trnava Čukarički - Sant Julia Split - Kac

20:30

Diosgyor - Birkirkara Folgore/Falciano - Budućnost Podgorica

20:45

Derry - Aberystwyth Aberdeen - Daugava Riga Crusaders - Ekranas

21:15

Fram - Kalju Stjarnan - Bangor FH - Glenavon Željezničar - Lovćen