Premijer liga BiH
387

Željezničar i Sarajevo u derbiju koji je toliko bitan da je pomjeren zbog mitinga

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Da je Željezničar odigrao bolje posljednji dio sezone i posljednje kolo Lige za prvaka dočekao na prvom mjestu, Sarajevo bi kao grad bilo u problemu, a Sarajevo kao klub u dubokom očaju. Pošto je Zrinjski suvereno treći put uzastopno osvojio Premijer ligu, onda je i sarajevski derbi u 10. kolu Lige za prvaka pao u drugi plan - toliko da ga je miting turskog predsjednika s nedjelje pomjerio na subotu pa se derbi igra danas od 17:00 sati.

Sarajevski derbi bio je rezervisan za ovu nedjelju, kada se igraju i preostala dva susreta Lige za prvaka. Ipak, zbog dolaska Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Turske, na miting u Sarajevo, kao i zbog toga što je u Premijer ligi sve riješeno, derbi je pomjeren s nedjelje na subotu.

Naime, prema odredbama Nogometnog saveza BiH, posljednji susreti prvenstva se moraju igrati u isto vrijeme, ali očito u krovnoj kući bh. nogometa smatraju kako je moguće promijeniti termin odigravanja samo jedne utakmice, budući je sve već poznato - Zrinjski iz Mostara je prvak države i ide u Ligu prvaka, dok će u Evropsku ligu ići Široki Brijeg, Sarajevo i Željezničar.

Možda bi derbi bio ionako pomjeren taman da se igra u finalu Lige prvaka na Grbavici a ne u 10. kolu Lige za prvaka na Grbavici, jer dolazi Erdogan.

No, činjenica je da je ovaj derbi rezultatski nebitan da ga i jedan miting može pomjeriti. Kao što je činjenica da dolazak cijelog Predsjedništva BiH, a ne samo jednog člana, u Tursku ne bi mogao pomjeriti nijedan turski derbi pa ni jučerašnji nebitni okršaj Genclerbirligija i Bursaspora.

Liga za prvaka

Željezničar - Sarajevo (17:00 sati, Moja TV)

Zapravo, sarajevki derbi i može napraviti određenu promjenu. Ako Sarajevo ne pobijedi, a Široki Brijeg pobijedi sutra protiv Radnika u Bijeljini, tada će Sarajevo sezonu okončati na četvrtom mjestu, dok će Široki biti treći. Ali, to je skoro pa nebitno, jer već je poznato da oba tima svakako putuju u kvalifikacije za Evropsku ligu.

Interesantno je da je i ovaj sarajevski derbi mogao odlučivati pitanje prvaka BiH kao što je to velikim dijelom odlučivao sarajevski derbi odigran na Koševu prošle sezone u pretposljednjem kolu kada je Željezničar trebao bod, a ostao bez ijednog. I na kraju bez titule koju je osvojio Zrinjski.

Tako je najveći Željin "poraz" u ove dvije sezone taj što nije iskoristio šansu da ili na Koševu ili na Grbavici osvoji titulu Premijer lige. A najveća "pobjeda" Sarajeva je ta što ni na Koševu ni na Grbavici neće gledati kako Željo slavi trofej. Mnogo je zajedničkih faktora u posljednje dvije rečenice, a onaj koji je najupečatljivi, ipak, jeste što oba derbija sa sobom nose i mizernu posjetu na tribinama - prošle godine Bordo navijači nisu mogli doći zbog straha da Plavi ne odnesu titulu, ove godine Plavi navijači neće moći doći zbog toga što opet nema titule (osim Kupa).

Željezničar u derbi ulazi s nizom od čak šest utakmica bez pobjede u ligi pri čemu je tri puta remizirao i tri puta izgubio. Na drugoj strani, Sarajevo dolazi s četiri vezane pobjede u kojima je postiglo 12, a primilo četiri gola.

Današnji sarajevski derbi bit će upamćen po oproštaju Zajka Zebe koji danas igra posljednji meč svoje karijere. Zeba uskoro slavi 35. rođendan, a svojim igrama i uspjesima u Premijer ligi koju je tri puta osvajao ostavio je pečat jednog od najboljih igrača u historiji ove lige.

Liga za opstanak

Borac - Sloboda (17:00 sati)

Mladost - Čelik (17:00 sati)

Vitez - GOŠK (17:00 sati)

U Ligi za opstanak čekaju nas tri meča koja također ne mogu promijeniti ništa važno na tabeli pošto je poznato da Čelik i Vitez ispadaju iz lige. Jedine promjene koje su moguće tiču se konačnog plasmana na tabeli.

U najboljoj formi od svih timova nalazi se GOŠK koji već sedam mečeva ne zna za poraz pri čemu je slavio u posljednje četiri utakmice.