Nogometno prvenstvo BiH
176

Željezničar danas na teškom gostovanju traži bodove spasa, igraju se još dva važna duela

D. P.
Foto: FK Željezničar
Foto: FK Željezničar
Pred nama su prve tri utakmice 27. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine, a vodit će se bitke za opstanak, kao i za plasman u evropska takmičenja.

Danas su zakazane tri utakmice 27. kola, a isto toliko će ih biti odigrano sutra. Prvi će na teren nogometaši GOŠK-a i Tuzla Cityja, koji će u Gabeli igrati direktan okršaj za opstanak u društvu najboljih.

GOŠK i Tuzla City razdvaja samo jedan bod na osmoj i devetoj poziciji, a kako je i zona ispadanja u jedan bod razlike, tako je ovaj duel od vitalnog značaja za obje ekipe.

Dva sata kasnije počinje duel Posušja i Željezničara. Plavi su se nakon užasne serije rezultata podigli u posljednje vrijeme i iz duela protiv Sloge i Sarajeva osvojili su četiri boda te tako nastavili borbu za opstanak.

Željezničar danas gostuje Posušju, a eventualno osvajanje nova tri boda donijelo bi mirnije dane na Grbavicu. Ipak, neće biti lako jer je Posušje tim u najboljoj formi u Wwin ligi BiH trenutno te na osam posljednjih utakmica nema poraza. Posušje bi eventualnim trijumfom najavilo borbu za Evropu u posljednjem dijelu sezone.

"Ekipa je odradila dobar posao, morali smo kompenzirati dva igrača na terenu i to je iscrpilo dosta snage. Momci su obavili dobru regeneraciju, danas imamo još jedan trening i putujemo prema Posušju. Ekipa funkcionira, imamo energiju, imamo želju i moramo pokazati kvalitet. Bodovi su nam važni, moramo postaviti taktiku ekipe da odgovori kvalitetu Posušja i da naše dobre strane stavimo u prvi plan. Falit će nam Hiroš i Cocalić, moramo to kompenzirati i mislim da ćemo sa dosta energije uzeti bodove koji nam trebaju", poručio je trener Željezničara Bruno Akrapović u najavi današnje utakmice.

Posljednji današnji duel igrat će Velež i Zvijezda 09 od 20 sati. Nije teško prognozirati ko je apsolutni favorit u ovom duelu i sve osim rutinske pobjede Veleža bilo bi ravno pravoj senzaciji.

Velež eventualnom pobjedom želi zakoračiti u evropska takmičenja te zadržati treću poziciju na tabeli, dok je Zvijezda 09 na pragu ispadanja s 10 bodova manje od pretposljednjeg na tabeli.

Raspored 27. kola:

Danas:

16:00 GOŠK - Tuzla City

18:00 Posušje - Željezničar

20:00 Velež - Zvijezda 09

Sutra:

13:30 Široki Brijeg - Igman

16:00 Sloga - Zrinjski

20:45 Sarajevo - Borac

Tabela: