Osiguran plasman
1.1k

Željezničar će nakon 13 godina evropske utakmice igrati na stadionu Grbavica

Klix.ba
Foto: Emir Džanan, fkzeljeznicar.ba
Foto: Emir Džanan, fkzeljeznicar.ba
Nakon jučerašnje pobjede u Bijeljini, FK Željezničar je ispunio primarni cilj zacrtan za ovu sezonu, a to je plasman u evropska takmičenja.

Željezničar, kao lider na tabeli, trenutno ima 16 bodova prednosti u odnosu na četvrtoplasirani Radnik, pa je pet kola prije kraja prvenstva, nastup u pretkolu Evropske lige i matematički osiguran.

To znači da će Željo ovog ljeta konačno igrati na obnovljenoj Grbavici protiv evropskih timova.

Zadnju evropsku utakmicu u Dolini ćupova, Željezničar je odigrao prije 13 godina, 12. augusta 2004. godine kada je od bugarskog Litexa poražen sa 1:2.

Poslije toga, sve utakmice u Evropskoj ligi i Ligi prvaka kao domaćin Željo je igrao na stadionu Koševo.

Podsjećamo, nakon prošlogodišnje akcije “Kupi stolicu za evropsku Grbavicu” u kojoj su navijači direktno učestvovali u obnovi, stadion Grbavica je ispunio kriterije za UEFA kategoriju 2, pa će san navijača o igranju međunarodnih utakmica na jedinom pravom domaćem terenu, konačno postati stvarnost.

Nakon što je obezbijeđena Evropa, Željezničar ostaje u igri za oba trofeja, a već u srijedu očekuje revanš polufinala Kupa BiH protiv Širokog Brijega, u kojem je za plasman u finale treba pobjeda od dva gola razlike.