Wayne Rooney potvrdio
0

"Želim napustiti Manchester United"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najbolji nogometaš Manchester Uniteda oglasio se službenim saopćenjem i u njemu potvrdio ono što se već sedmicama medijski nagađalo, da želi napustiti svoj aktuelni klub u koji je stigao 2004. iz Evertona.

Učinio je to neposredno uoči susreta svog kluba u 3. kolu Lige prvaka protiv Bursaspora.

“Sastao sam se s Davidom Gillom (izvršni direktor Manchester Uniteda, op.a.) prošle sedmice i on mi nije dao garancije kakve tražim za potpisivanje novog ugovora. Onda sam mu rekao da neću potpisati produženje”, započeo je Rooney, kojeg aktuelni ugovor s “crvenim vragovima” veže do juna 2012. godine.

Na obraćanje javnosti Rooney je čekao do službene press-konferencije menadžera Manchester Uniteda Sir Alexa Fergusona uoči susreta s turskim prvakom na kojoj je škotski menadžer iznio svoje viđenje Rooneyjeve trenutne situacije u klubu.

"Jako me zanimalo što Sir Alex ima za reći i neki su me dijelovi jako iznenadili. Apsolutno je istinito, kao što je rekao, da je moj agent imao niz sastanaka s predstavnicima kluba oko produženja. Tokom tih sastanaka koji su se odvijali u avgustu ja sam tražio garancije da će klub nastaviti s politikom privlačenja vrhunskih igrača. Međutim, on mi nikakve garancije nije dao, pa sam mu onda rekao da neću potpisati novi ugovor."

"Prema Manchester Unitedu sam oduvijek osjećao golemo poštovanje. Kako i ne bih s obzirom na sjajnu klupsku historiju i proteklih šest godina koje sam proveo u klubu i u kojima smo toliko toga napravili. Za mene se sve oduvijek vrtilo oko osvajanja trofeja, što je klub uvijek i radio pod Sir Alexom. Zbog toga su moji zahtjevi, mislim, bili opravdani."

"Usprkos nedavnim nesuglasicama znam da ću uvijek biti u velikom dugu spram Sir Alexa. On je veliki menadžer i mentor koji mi je pomagao i podržavao me otkako me potpisao iz Evertona kao 18-godišnjaka. Zbog dobrobiti Manchester Uniteda volio bih da ostane na klupi kluba vječno jer je jedinstven i genijalan”, završio je engleski reprezentativac.

Rastanak je tako, očito, samo pitanje vremena, a zainteresiranih ima pregršt. Prvi u redu za kupnjom ponajboljeg svjetskog napadača stoje Real Madrid, Barcelona, Chelsea, Manchester City...